VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Must Read

  • Beeld: Shutterstock
    Innovatie27 nov. 24

    Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

    Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

  • Beeld: Shutterstock
    FNLI16 okt. 24

    Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat zo'n 80% van CO2-besparingen op de tocht'

    In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

  • Beeld: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Ontbossing9 okt. 24

    Voor abonnees Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over ontbossingswetgeving, is het wel haalbaar?'

    Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

  • Beeld: Hutten / VerspillingsfabriekVoor abonnees
    Voor abonnees
    Duurzame productie25 sep. 24

    Voor abonnees Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het verwerken niet aantrekkelijk'

    Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Ontbossing20 sep. 24

    Voor abonnees 'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

    De Europese ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar ingaat, zet wereldwijd miljoenen kleine boeren buitenspel. Dat is de grote angst van veel palmolieproducenten en sojaolieproducenten. "Kleine leveranciers zijn niet in staat om te tippen aan de hoge kosten en de administratieve lasten die de wet met zich meebrengt."

  • In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)
    MOAH29 aug. 24

    Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in producten?

    Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Supermarkten23 aug. 24

    Voor abonnees Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

    Lidl introduceerde onlangs een hybride gehaktmix met erwteneiwit. Hybride vleesproducten lijken lastig te vermarkten want hoe communiceer je het naar de consument? Rob Morren van ABN Amro, Hans Dagevos van de WUR en Jeroen Willemsen van FoodValley NL denken dat de tijd nu wel rijp is voor zo'n product, hoewel het spannend blijft.

  • Quality Time met IJsbrand16 aug. 24

    Quality Time met IJsbrand: Is Chocomel de 'enige echte' of toch niet? (video)

    VIDEOCOLUMN - IJsbrand Velzeboer, voedingstechnoloog, duikt in de wereld van een oer-Hollands icoon: Chocomel. In deze videorubriek Quality Time bespreekt hij de verrassende verschillen tussen de diverse versies van dit chocoladedrankje.

  • Beeld: GS1Voor abonnees
    Voor abonnees
    Etikettering13 aug. 24

    Voor abonnees Verdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten

    ANALYSE - Door een taalbarrière op voedseletiketten kunnen onder andere retailers producten niet in andere Europese lidstaten inkopen. Door de maat van verpakkingen kunnen soms verplichte vermeldingen maar moeilijk op het etiket geplaatst worden. Zijn digitale etiketten een oplossing voor onder andere deze problemen? VMT deed een rondvraag en vroeg het aan verschillende partijen. "Het is een work in progress."

  • ultrabewerkte voeding13 aug. 24

    Onderzoekers vragen Nederlanders wat ze vinden van ultrabewerkte voeding

    Wat vinden Nederlanders van ultrabewerkte voeding? Wageningen Food&Biobased Research en de HAS green academy zochten het uit. 'Ik let wel op de mate van processing in relatie tot gezondheid, maar soms is het gewoon te veel.'

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen