VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie
VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Genetische manipulatie

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselzekerheid18 mrt. 25

    Voor abonnees 'Innovatieve maïs draagt bij aan oplossing voedselcrisis en gezondheidsproblemen'

    Maïs behoort tot de belangrijkste voedselgewassen ter wereld, maar conventionele varianten hebben vaak een beperkt voedingsprofiel. Onderzoekers van Tecnológico de Monterrey hebben een nieuwe maïsvariant ontwikkeld die volgens hen niet alleen voedzamer is, maar ook kansen biedt voor de voedingsindustrie en de volksgezondheid. Met een verhoogd eiwitgehalte, meer antioxidanten en een GMO-vrije status zou deze maïs een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen ondervoeding en chronische ziekten.

  • Beeld: Moolec ScienceVoor abonnees
    Voor abonnees
    GMO13 mrt. 24

    Voor abonnees Dierlijk eiwit uit een plant? GGO maakt varkenseiwit uit sojaplant mogelijk, maar willen we dat?

    Producten gemaakt met GGO-technieken of moleculaire landbouw zijn zowel in de industrie als in de politiek een omstreden onderwerp. Het Brits-Amerikaans-Nederlandse bedrijf Moolec Science introduceerde recent een sojaplant met varkenseiwit. Maar hoe dan en waarom? En hoe zit het met de wetgeving? Wat zeggen wetenschappers over deze technieken? VMT zocht het uit.

  • Wetgeving6 jul. 23

    Moderne gentechnieken gebruiken? De Europese Commissie wil dat het makkelijker wordt

    De Europese Commissie wil wetgeving versoepelen voor het telen en verkopen van moderne veredelde gewassen in de EU. Natuurorganisaties zoals Greenpeace zijn kritisch.

  • Voedselveiligheid29 jun. 23

    Odin, Ekoplaza en Bionext: Gentech moet op het etiket staan

    Als de Europese Commissie begin juli instemt met het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas, willen Bionext, Ekoplaza en Odin dat dit op het etiket komt.

  • Genetische manipulatie13 apr. 23

    Zembla: wetenschappers voerden 'misleidende' lobby voor gentech-voedsel

    Wetenschappers van Wageningen Universiteit en Research (WUR) en de Universiteit Utrecht hebben zich actief ingezet om de strenge Europese regels rondom het genetisch modificeren te versoepelen, meldt Zembla. Collega-wetenschappers uiten in het onderzoeksprogramma donderdag flinke kritiek op de manier waarop politiek en maatschappij worden beïnvloed.

  • Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.
    Wetgeving & Toezicht9 jul. 21

    Opinie: Nederland dreigt koploperspositie te verliezen als biotechhub

    Plantenbiotechnologie heeft de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch reduceren. Strenge Europese regels en trage besluitvorming werken echter tegen, waardoor Nederland een koploperspositie dreigt te verliezen, betoogt Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving & Toezicht10 dec. 20

    Voor abonnees 'CRISPR-Cas leidt tot win-winsituatie voor hele voedselketen'

    CRISPR-Cas is wereldwijd aan een opmars bezig. De techniek waarmee het DNA van organismen aangepast kan worden, biedt ook voor de foodsector veel mogelijkheden, aldus John van der Oost, hoogleraar Microbiologie aan de Wageningen University & Research.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving & Toezicht6 mrt. 20

    Voor abonnees 'Europese GMO-wetgeving is achterhaald'

    De huidige EU-regels voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) zijn achterhaald en moeten radicaal worden hervormd. Een groep internationale vooraanstaande wetenschappers aangesloten bij de European Academies Science Advisory Council (EASAC) pleit hiervoor.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Duurzaamheid & MVO18 dec. 19

    Voor abonnees Snelle groei toepassingen Crispr-Cas: foodindustrie klem tussen wetgeving en consumentenperceptie

    Het aantal toepassingen van Crispr-Cas groeit. De foodindustrie volgt de ontwikkelingen wel, maar handelt niet. Voedingsmiddelenbedrijven zitten klem tussen ggo-wetgeving en consumentenperceptie.

  • Wetgeving & Toezicht25 jul. 18

    Europa: 'Plantenveredelings- techniek Crispr-Cas valt onder gmo-wetgeving'

    Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag besloten dat planten bewerkt met de genbewerkingstechniek Crispr-Cas onder dezelfde regelgeving (veiligheid en labeling) vallen als andere gmo-gewassen.

Meer artikelen

  1. Europarlementariërs zijn tegen import GM-sojaboon
  2. Milieuparlementariërs verzetten zich tegen gemanipuleerd maïs
  3. Duurzame micro-alg kan oliepalm vervangen
  4. De 5 grootste doorbraken voor de voedingsindustrie (video's)
  5. Nieuw document voor goedkeuring import GMO-planten
  1. Sojaproductie in Nederland komt op gang
  2. Zeer weinig niet toegelaten ggo' s aangetroffen bij voedsel controles
  3. 'Genetische modificatie draagt bij duurzame voedselproductie'
  4. Sterkere koffieplant door genetische manipulatie
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen