nieuws

Food100 lijst 2019 bekendgemaakt

Mensen & Loopbaan

De Food100 lijst van 2019 is vandaag bekend gemaakt. Dit is een lijst van gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem.

Food100 lijst 2019 bekendgemaakt

De afgelopen weken heeft een onafhankelijke vakjury de ruim vijfhonderd aanmeldingen beoordeeld. Uit alle kandidaten zijn vijftig changemakers ‘tot en met 30’ en vijftig gamechangers ‘boven de 30’ geselecteerd.

Geen wedstrijd

De organisatie van Food100 geeft nadrukkelijk aan dat de lijst géén ranglijst of wedstrijd is, maar een actuele selectie van honderd voedselveranderaars van vandaag en morgen. De volgorde op de lijst is daarom alfabetisch gerangschikt.

Alle genomineerden hebben een motivatie moeten aandragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk. De Food100 wordt jaarlijks verkozen door een vakjury op basis van vier criteria.

Van boer tot blogger

De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de lijst van 2019: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling van voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen. De gekozen personen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn”.

Speciale vermelding

Er is een speciale vermelding voor vier changemakers ‘tot en met dertig’ en vier gamechangers ‘boven de dertig’ vanwege hun buitengewone prestaties. De vier changemakers ‘tot en met dertig’ zijn:

–          Anne Reijnders – Medeeigenaar De Lekkere Man & Food Embassy;

–          Johan Leenders – Jonge boer bij gemengd Agrarisch/ Pluimveebedrijf Leenders;

–          Robert Ten Kate – Vicevoorzitter BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Kontact) en marketeer bij Agrio

–          Tim van der Mark – Varkenshouder Het Beemsterlant’s Varken en Portefeuillehouder varkens-, kalver- en pluimveehouderij NAJK.

‘Boven de dertig’ zijn de vier changemakers:

–          Ama Koranteng-Kumi – Bloei & Groei;

–          Geert van der Veer – Herenboeren;

–          Jan-Paul Rutten – Directeur Gulpener Bierbrouwerij

–          Nel Schellekens – Ondernemer en chef Het Keunenhuis.

Meer informatie over de acht changemakers is hier te vinden. Naast de speciale vermeldingen staan er nog 92 andere voedselveranderaars op de Food100-lijst. De gehele lijst is hier beschikbaar.

Kruisbestuiving

“Een plek op de Food100-lijst, brengt niet alleen eer voor hen die zich inzetten voor een beter voedselsysteem, maar zorgt ook dat zij met elkaar in contact komen. Met kennisdeling, inspiratie en kruisbestuiving tot gevolg. Nederland mag in de toekomst veel verwachten van de 100 personen op deze lijst,” aldus de organisatie.

Vakjury

De vakjury bestaat dit jaar uit: Iris Bouwers (jonge boerin en speciale vermelding op de Food100-lijst van 2018), Peter Klosse (Smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Saraï Pannekoek (medeoprichtster van Sustainable Athlete), Bart Roetert (co-founder Instock), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University & Research), Ruud Zanders (Ondernemer Kipster) en Nadia Zerouali (culinair schrijfster).

Reageer op dit artikel