nieuws

Koekfabriek neemt mensen aan zonder sollicitatie

Mensen & Loopbaan

Koekfabriek neemt mensen aan zonder sollicitatie
© Jan Reinier van der Vliet fotografie

De Koekfabriek gaat in haar vestiging in Wageningen mensen aannemen zonder sollicitatiegesprek. Daarmee is de Koekfabriek de eerste in de bakkersbranche die start met deze ‘open hiring’-techniek.

De bakkerij heeft honderdtwintig mensen in dienst verdeeld over zes vestigingen.

‘Open hiring’

De ‘open hiring’-techniek houdt in dat potentiële nieuwe medewerkers niet meer hoeven te solliciteren om te kunnen werken bij de Koekjesfabriek. Het cv en arbeidsverleden wordt niet bekeken en doet er niet toe. De bakkerij wil kandidaten die gemotiveerd zijn en denken dat ze het werk kunnen.

Wachtlijst

De kandidaten die zich aanmelden worden op een wachtlijst geplaatst. Indien er een baan vrij komt, kunnen zij direct aan de slag. Op dit moment zijn er twee vacatures, waarbij het gaat om verschillende werkzaamheden in de bakkerij.

Achtergrond

Door gebruik te maken van de nieuwe wervingstechniek wil de bakkerij laten zien dat zij voor iedereen open staat. Gediplomeerd, ongediplomeerd, arbeidsbeperking of bijstand: iedereen kan zich aanmelden omdat de achtergrond van de persoon niet belangrijk is.

Arthur de Nerée, directeur van de Koekfabriek, vertelt: “Mensen met minder kansen aan het werk helpen is in principe heel simpel. Helaas wordt het door allerlei regelingen nogal complex gemaakt. Dat kan werkgevers afschrikken. ‘Open hiring’ kan die drempels verlagen. Bovendien verlegt ‘open hiring’ de focus van wat iemand niet kan, naar wat iemand wel kan.”

Duurzaam re-integreren

“Ik geloof niet in een ‘one size fits all-aanpak als het gaat om duurzaam re-integreren. Als er geen oog is voor de mens, dan staat die vaak weer snel op straat. Bij ‘open hiring’ krijgen ze wel de extra aandacht die nodig is om te kunnen slagen,” gaat Nerée verder.

“Het dwingt bedrijven om met twee voeten in de gemeenschap te gaan staan en breder te kijken dan het werk alleen. De term ‘sociaal ondernemen’ zal dan langzaam gaan verdwijnen, omdat werkgeven dan als vanzelfsprekend aansluit bij de maatschappij,” aldus de topman van de Koekfabriek.

Huisvesting

De bakkerij heeft met ‘open hiring’ het doel om de levens van mensen op alle terreinen positief te beïnvloeden. Werknemers hebben soms problemen met huisvesting, schulden en gezondheid die om oplossingen vragen en het werk beïnvloeden. “Als we mensen niet oordelen op hun verleden of achtergrond, dan hoeft straks niemand meer ongewild aan de kant te staan,” concludeert Nerée.

Reageer op dit artikel