nieuws

HAK-icoon Martine Bijl (71) overleden

Mensen & Loopbaan

Presentatrice, zangeres en actrice Martine Bijl is donderdag 30 mei op 71-jarige leeftijd overleden. Bijl was jarenlang het gezicht van groentemerk HAK.

HAK-icoon Martine Bijl (71) overleden

Haar overlijden werd bekendgemaakt door productiebedrijf Stage Entertainment, schrijft Distrifood.nl. Bijl leefde de afgelopen jaren een teruggetrokken bestaan nadat ze in september 2015 werd getroffen door een hersenbloeding. Wel schreef ze nog een boek over de impact van haar hersenbloeding.

Vanaf 1986 in commercials van HAK

Als lid van het panel van Wie van de Drie en actrice in Het Zonnetje in Huis groeide Bijl uit tot een van de bekendste Nederlanders. Ze nam ook lp’s en cd’s op en was actief in het theater als actrice en met one-woman-shows. Bijl werd door fabrikant van groenten in blik en pot HAK in 1986 ingehuurd. Ze bleef met tussenpauzes tot 2013 actief in de commercials van het bedrijf. Die sloten meestal af met de door Bijl uitgesproken tekst ‘u, moet de groenten van Hak hebben’. In haar laatste spotje sprak Martine Bijl een alternatieve troonrede uit. ‘Ik zal wel gedacht hebben: Dat is leuk, dat doe ik een keertje. Nooit gedacht dat ik het lang zou doen’, zei ze er zelf ooit over.

Flinke impuls voor bakassortiment

In juni 2013 werd ze presentatrice van het nieuwe televisieprogramma van Omroep Max, Heel Holland Bakt, de Nederlandse versie van het programma The Great British Bake Off. Martine Bijl presenteerde de eerste drie seizoenen van het programma. Tijdens de uitzending van het derde seizoen kreeg ze een hersenbloeding en moest ze zich terugtrekken voor het vierde seizoen. Ze werd vervangen door André van Duin.

Stimulans voor verkoop bakproducten

In 2015 bleek dat de omzet van bakproducten en dessert-ingrediënten in vier jaar tijd was gestegen van €159 naar €184 miljoen, een toename van 15 procent. Ook het aantal kook- en bakwinkels nam toe door het programma.

Reageer op dit artikel