artikel

Ondernemende studenten

Mensen & Loopbaan

Ondernemende studenten

Studenten die dromen van een eigen onderneming kunnen al tijdens hun studie voor zichzelf beginnen. Universiteiten en hogescholen bieden steeds meer ondersteuning. De HAS hogeschool en Wageningen Universiteit vertellen hoe zij dat aanpakken.

Op de campus van Wageningen staat sinds twee jaar een Starthub voor studenten die willen ondernemen. “Daarin was voorheen onder meer onderzoek naar onkruid gevestigd”, vertelt incubationmanager Jannet de Jong. Ze geeft VMT een rondleiding in de pauze van F&A Next, een evenement voor start-ups in de agrifood. “Vaak com bineren studenten een master met de ontwikkeling van een eigen bedrijf en afgestudeerden een promotie-onderzoek met een eigen bedrijf.” De Starthub is onderdeel van Startlife, een organisatie die ondernemerschap in de agrifood ondersteunt.

Student-ondernemers

In de Starthub hebben ondernemende studenten een eigen kamer waar ze hun plannen kunnen uitwerken. Zoals de 23-jarige Olivier Francescangeli, recent afgestudeerde Plant Sciences, die bezig is met zijn eigen bedrijf Versafarmas. Hij ontwikkelt een verticale indoorfarm voor restaurants. In de met ledlampjes verlichte kas kunnen kruiden worden gekweekt. “Behalve dat het functioneel is, biedt het ook beleving.” De Belgisch-Boliviaanse student vindt het idee interessant en zegt voor zichzelf te blijven werken zolang hij zichzelf kan motiveren.

Om overleg te bevorderen, kunnen de startende ondernemers bij elkaar zitten in daarvoor bestemde ruimtes. In een ervan zit Sander Onsman. Hij richtte OnsZaden op uit de fascinatie wat er gebeurt als je een zaadje in de grond stopt. Onsman verkoopt zaden van over de hele wereld, zoals koffie-, thee- en cacaozaden, en geeft die een verhaal mee. Anderhalf jaar geleden rondde hij zijn studie af en nu is hij fulltime bezig met zijn bedrijf. Tot nu toe kan hij zich bedruipen.

De Jong vertelt dat de student-ondernemers ook training en coaching krijgen. “We zorgen dat er regelmatig experts aanwezig zijn voor vragen, zoals een notaris, een subsidie- adviseur of een persoonlijke coach.”

Ondernemersklas HAS

Mary van Hoek-Hendriks, docent en adviseur Food Innovation aan de HAS hogeschool vertelt dat ondernemen HASbreed wordt gestimuleerd. Studenten kunnen in het vierde jaar instromen in de Ondernemersklas. In de eerste helft van het jaar werken ze aan hun businessplan, dat ze in de tweede helft uitvoeren. Van Hoek zegt dat er drie types studenten zijn in de opleiding Food Design & Innovation. “Er zijn studenten die hoe dan ook willen onder nemen. Die komen al in het tweede jaar bovendrijven. Zij willen hun ideeën zelf tot uitvoer brengen. Dat kan via een samenwerking, maar niet in dienst van andere bedrijven.” Daarnaast zijn er volgens Van Hoek studenten die wel een goed idee in handen hebben, maar niet weten of ze ondernemer willen worden. Zij krijgen ondersteuning van HAS via het programma Marktgang Kansrijke Concepten. Deze studenten worden begeleid bij hun keuzes voor of het ondernemerschap of bij een samenwerking met een bedrijf om het concept tot leven te brengen. De derde groep studenten weet zeker geen zelfstandig ondernemer te willen worden, maar gelooft wel in het idee. “Die koppelen we aan ondernemers of bedrijven die wel met het idee aan de slag kunnen. Zo hebben we een student gekoppeld aan een bedrijf waar hij een halfjaarcontract kreeg om zijn idee verder uit te werken.”

Na afstuderen

De HAS begeleidt de student-ondernemers ook na het afstuderen. Succesvolle ondernemers uit de HAS-koker zijn onder anderen Janneke Pieters en Mary-Jane Snelders. De laatstgenoemde is niet van de HAS, maar door Janneke Pieters later als partner bij haar plannen betrokken. Ze presenteerde Kookbier op de Food Experience, maar maakte snel naam met Kutbier, een speciaalbier van pruimen genoemd naar de Bossche kut; een type vrouw uit Den Bosch met geverfd haar, veel make-up en een brommertje. De ondernemers willen graag in die stad een eigen brouwerij openen. De hogeschool en Ondernemerslift+ ondersteunen hen daarbij. Een andere student die stappen heeft gezet is Anne Lyskwam met MeatGreen. Zij was met een burger van half vlees en half groente tijdens de Food Experience runner-up voor de vakjury. De burger staat nu op het menu van de Jaarbeurs. Ze combineert de ontwikkeling van haar eigen bedrijf met een baan.

Financiering

Deze generatie studenten schroomt niet een eigen bedrijf te starten. “Ze hebben de intrinsieke motivatie om een betere wereld te creëren zonder een geitenwollensokkengevoel”, zegt Van Hoek. De adviseur merkt ook dat het makkelijker is geworden om een eigen bedrijf te starten. “Maar wat moeilijk blijft is het rondkrijgen van de financiering. Ondernemende studenten merken dat vaak al in het eerste of derde jaar van hun eigen bedrijf. Er zijn wel mogelijkheden zoals Ondernemerslift+ en crowdfundingacties, maar het blijft lastig.”

Van Hoek ziet de innovatielabs bij retai – lers als een goede ontwikkeling om het probleem van financiering te tackelen. “Het zal steeds vaker gebeuren dat startups zich onder de vlag van grote ondernemingen verder ontwikkelen. Die nemen dan een deel van de financiering op zich. Zo deed Philips dat jaren geleden ook al. Ik denk dat de food daar nu ook klaar voor is.”

Samenwerkende hogescholen

De ondernemende HAS-studenten krijgen dit jaar steun van de buren. Tweedejaarsstudenten Advanced Business Creation van Avans Hogeschool gaan aan de slag met de concepten van HAS-studenten. Ze werken verschillende marktgangopties uit. Deze module heet Start-up. Onder andere de winnaars van de FoodExperience 2016 doen mee.

N-Chroma wint pitch F&A Next

“We kunnen niet geloven dat we hebben gewonnen!” De jonge studenten zijn een half uur na hun overwinning nog sprakeloos. Constantinos Patinios en zijn team (foto) wonnen de prijs voor beste pitch van een early stage startup tijdens F&A Next, een evenement dat ondernemers in de agrifood en investeerders bij elkaar brengt. De jonge ondernemers uit de Starthub willen natuurlijke kleurstoffen voor food, textiel en cosmetica via fermentatie produceren. De technologie heeft nog vier jaar ontwikkeltijd nodig. Daarnaast duurt het nog een paar jaar voordat ze marktrijp is. De jury, die bestaat uit investeerders, was te spreken over de echte technologie. Patinios: “We zijn pas twee maanden geleden begonnen en nu winnen we al! Dat bevestigt dat we een goed idee te pakken hebben.” De studenten Plantenbiotechnologie aan Wageningen Universiteit willen eerst de technologie optimaliseren en partners zoeken om het idee verder uit te werken. “We hebben een aantal investeerders gesproken en zijn benieuwd wat die voor ons kunnen betekenen.”

Reageer op dit artikel