nieuws

De Consumentenbond start burgerinitiatief ‘Pro-Nutri-Score’

Marketing & Consument

De Consumentenbond start burgerinitiatief ‘Pro-Nutri-Score’

De discussie rond het ‘perfecte’ voedselkeuzelogo raast al een aantal maanden door ons land en wie het volgt weet maar al te goed dat er nog veel besluiteloosheid heerst. De Consumentenbond wilt graag een stop zetten op de besluiteloosheid en de knoop sneller door laten hakken door het burgerinitiatief ‘Pro-Nutri-Score’.

Met zes andere Europese consumentenorganisaties is de Consumentenbond gestart met het burgerinitiatief. Hiermee wil de bond ervoor zorgen dat de Europese Commissie Nutri-Score verplicht wil maken voor voedingsmiddelen. Hiervoor moet er binnen een jaar één miljoen handtekeningen verzameld worden in minimaal zeven verschillenden EU-landen.

Handtekeningen voor Nutri-Score

Voor Nederland zijn er minimaal 19.500 handtekeningen nodig, als dat lukt kunnen de consumentenorganisaties hun voorstel voorleggen aan de Europese Commissie.

Consumentenbond en Nutri-Score

De Consumentenbond wil de Nutri-Score omdat het voedselkeuzelogo volgens de organisatie;

  • In één oogopslag duidelijk maakt of een product (on)gezond is.
  • Producten eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden.
  • Fabrikanten aangemoedigd worden hun producten gezonder te maken.
  • Er één Europees voedselkeuzelogo komt dat een einde maakt aan de verwarring bij Europese consumenten.

Nutri-Score

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat producten indeelt van A (gezond) tot E (ongezond). Aan de hand van stoplichtkleuren is in een oogopslag te zien of een product (on)gezond is. Het geeft producten een totaaloordeel op basis van de hoeveelheid calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten.

Reageer op dit artikel