nieuws

Kipster introduceert gehaktbal van leghaantjes

Ingrediënt & Product

Kipster introduceert gehaktbal van leghaantjes

Kipster introduceert, samen met supermarktketen Lidl, gehaktballen gemaakt van legkippen en leghanen.

De gehaktballen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij alle Lidl-filialen en hebben het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Eerder dit jaar introduceerde Kipster de rookworst. Deze is inmiddels uitverkocht en ligt begin volgend jaar weer in de schappen.

Leghanen

Leghanen worden meestal als nutteloos beschouwd omdat ze geen eieren leggen. Daarnaast hebben ze te weinig vlees om te concurreren met vleeskippen. Meestal worden de leghaankuikens dan ook direct na geboorte vergast. Dit zijn, in Nederland, ongeveer 40 miljoen kuikens per jaar. Kipster vergast haar haantjes niet. Zij laat de haantjes opgroeien om er vervolgens, in samenwerking met Lidl, vleesproducten van te maken onder 3 sterren BL Keurmerk.

Functie voedselsysteem

Ruud Zanders, directeur van Kipster: “We kunnen de broertjes van onze legkippen niet zien als waardeloos leven dat direct vergast moet worden. Samen met Lidl geven we deze dieren een functie in ons voedselsysteem. Per saldo hoeven er dan minder kippen gedood te worden voor onze vleesconsumptie, want een kilo van dit hanenvlees kan een kilo vlees van speciaal hiervoor gefokte dieren vervangen.”

“Als kippenboer met een plantaardige levensstijl vind ik het moeilijk te verteren om het leven van onze haantjes direct te vernietigen, terwijl op een andere boerderij vleeskippen geboren worden,’ gaat Zanders verder.

Dunne eierschaal

De gehaktbal bestaat uit vlees van de haantjes én van legkippen. Legkippen zijn na ongeveer 600 dagen te oud om genoeg eieren te leggen. De eierschaal wordt dan ook dunner en is vaak te dun om het ei heel bij de klant te krijgen. In Nederland gaan legkippen dan naar de slacht en belanden in kippensoep, diervoer of in het buitenland.

Vernieuwend

Kipster dankt naar eigen zeggen geen legkippen af en verwerkt ze dus in vleesproducten zoals nu deze gehaktbal. Quirine de Weerd, Sr. manager corporate responsibility & relations Kipster: “Onderdeel van Kipster eieren is het vlees. Zo verkopen we niet alleen de eieren maar ook het vlees. We zijn blij dat het ons is gelukt dit vernieuwende artikel dit najaar op te kunnen nemen in ons assortiment.”

Klimaatneutraal

De kippen en hanen van Kipster eten enkel reststromen. De dieren van Kipster zetten daarmee voedselresten om in eieren en vlees. Daardoor heeft Kipster een lage CO2-uitstoot en verkoopt ze een klimaatneutraal ei. Door de maatregelen van Kipster is de belasting van het milieu van de eieren en het vlees erg laag. Kipster is naar eigen zeggen de enige in de wereld die op grote schaal zo klimaatneutraal eieren en vlees produceert.

Hoe lang leeft de kip?

Gangbare kip:              ±42 dagen

Scharrelvleeskip:        ±60 dagen

Biologische vleeskip:  ±75 dagen

Kipster haan:               ±110 dagen

Kipster kip:                  ±600 dagen

Reageer op dit artikel