nieuws

Israëlische start-up produceert kweekvlees in de ruimte

Ingrediënt & Product

Aleph Farms, een Israëlische kweekvlees start-up, produceerde als eerste een stukje kweekvlees in de ruimte.

Israëlische start-up produceert kweekvlees in de ruimte

Door middel van een speciaal aangepaste 3D-printer, gemaakt door het Russische bedrijf 3D Bioprinting Solutions, werd van gekweekte rundercellen een stukje kweekvlees geproduceerd. Dit werd gedaan in het International Space Station (ISS) op 400 kilometer afstand van de aarde. Door deze techniek kunnen astronauten in de toekomst van vlees worden voorzien, zonder dat daar dieren voor geslacht worden.

Minder broeikasgassen

Didier Toubia, CEO en oprichter van Aleph Farms: ‘We werken aan een nieuwe methode om vlees te produceren, maar op een manier waarbij de helft van de broeikasgassen nodig is. Het experiment in de ruimte laat zien dat vlees gecultiveerd kan worden onder de lastigste condities. Dat houdt in: overal, altijd en voor iedereen.’

Productie kweekvlees

Het produceren van kweekvlees in de ruimte was deels een publiciteitsstunt. Het hoofddoel van het experiment was echter het onderzoeken van de productie van kweekvlees onder lastige omstandigheden, zonder over natuurlijke middelen te beschikken. Ondanks dat het experiment succesvol was, zal het op aarde nog zeker drie jaar duren voordat kweekvlees beschikbaar is voor consumenten.

Beyond Meat

Aleph Farms heeft verschillende investeerders, zoals het Israëlische Strauss Group, Cargill Inc., New Corp Capital en Vis Vires New Protein. Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven brengen plantaardige producten op de markt. Zo kwamen eerder al Beyond Meat, Impossible Foods Inc. en Nestlé met plantaardige producten zoals burgers en gehakt.

ProVeg

Pablo Moleman, manager food industry bij ProVeg Nederland, reageert enthousiast op het experiment van Aleph Farms. ‘Dit is niet alleen een ontzettend leuke actie, voor het eerst is er namelijk kweekvlees in de ruimte geproduceerd. Het geeft ook aan dat de tijd rijp is voor innovatieve ontwikkelingen om aan de wereldwijde vraag aan proteïnen te kunnen voldoen op een duurzame manier. En als het in de ruimte kan, dan kan het zeker ook op aarde.’

VMT schreef eerder over plantaardige alternatieven:

 

Reageer op dit artikel