nieuws

Campagne valt plantaardige vleesalternatieven aan: ‘plantaardige producten zijn extreem bewerkt’ (video)

Ingrediënt & Product

Campagne valt plantaardige vleesalternatieven aan: ‘plantaardige producten zijn extreem bewerkt’ (video)

Een campagne van The Center For Consumer Freedom (CFF) heeft negatieve kritiek op plantaardige vleesalternatieven. De advertenties noemen de plantaardige producten ‘extreem bewerkt’. Ook geeft de campagne aan dat veel ingrediënten ‘verstopt’ worden en niet bij de daadwerkelijke naam genoemd worden.

The Center For Consumer Freedom (CFF), een non-profit organisatie opgericht door Richard Berman, plaatste recentelijk een advertentie van een hele pagina in de New York Times. De kop van de advertentie was ‘Wat zit er verstopt in je plantaardige vlees?’ CFF wordt naar eigen zeggen gefinancierd door ‘restaurants, voedingsmiddelenbedrijven en duizenden individuele consumenten’, die volgens de organisatie anoniem willen blijven.

Methylcellulose

Een tweede advertentie van CFF had de titel ‘Nep vlees groeit in fabrieken, niet aan bomen’. Dit was een aanval op de chemicaliën die volgens de non-profit organisatie gebruikt worden in plantaardige vleesalternatieven.

CEO van CFF, Will Coggin, zegt het volgende over de campagne: “Echte burgers en worsten zijn gemaakt van rund, varken en kruiden. ‘Nep vlees’ is een ‘ultra-processed’ imitatie van vlees met heel veel ingrediënten zoals methylcellulose, titaniumdioxide en disodium-inosinaat.”


Methylcellulose is gemaakt van cellulose door dit te verwarmen met bijtende oplossing en een behandeling met methylchloride. Cellulose is een stof die van nature voorkomt in plantcellen. Het eindproduct is een witte, geurloze poeder dat goede emulgerende eigenschappen heeft. Daarnaast is het oplosbaar in water, vormt het gel bij hoge temperaturen en houdt het plantaardige burgers bijeen bij het verwarmen. Ook verhoogt het de ‘sappigheid’ van plantaardige alternatieven.


Bewustwording

Coggin legt uit wat het doel is van de campagne: “Het is een reactie op degene die denken dat we slechts bang willen maken met chemische namen. Ons doel is slechts om bewustwording te creëren bij consumenten dat ze geen fijngemalen planten eten. En dat de alternatieven niet gezonder zijn dan het eten van vlees. Als er al bangmakerij is, dan zijn het de producenten van de plantaardige alternatieven aangaande de consumentengezondheid.”

Impossible Foods

Rachel Konrad, communicatiemanager bij Impossible Foods, zegt dat het lui en niet scheikundig onderlegd is om een product te beoordelen op het aantal ingrediënten en de uitspreekbaarheid van de ingrediënten. “De Impossible Burger is net zo bewerkt als een vers gebakken appeltaart,” aldus Konrad.

Soort ingrediënten

“Niemand beoordeelt de veiligheid en gezondheid van een recept aan de hand van het aantal ingrediënten. Ook niet aan de hand van de complexiteit van het bereidingsproces. De consument kijkt, zoals het hoort, niet naar het aantal ingrediënten maar naar het soort ingrediënten,” gaat Konrad verder.

Voedingswaarden

Qua voedingswaarden is de Impossible Burger gelijk aan vlees, aldus Konrad. “De plantaardige Impossible Burger heeft net zoveel eiwit, ijzer en basisnutriënten als dierlijk vlees. Een Impossible Burger heeft 0mg cholesterol, 14gr vet, 8gr verzadigd vet en 240 calorieën. Een runderburger heeft 80mg cholesterol, 23gr vet, 9gr verzadigd vet en 290 calorieën.”

Schadelijke contaminanten

“Maar omdat de Impossible Burger geen dieren bevat, heeft het geen van de schadelijke contaminanten vanuit het slachthuis die in bijna alle rundvleesproducten aanwezig zijn,” concludeert Konrad. “Alle koeien zijn ontstaan uit kunstmatige inseminatie en zijn behandeld met groeihormonen en antibiotica. Ze leven in slechte omstandigheden en eindigen in besmette slachthuizen. Niets is verder van natuurlijk.”

Beyond Meat

Beyond Meat CEO, Ethan Brown, vertelt dat de Beyond Worst meer proteïne en ijzer bevat dan vlees, 44% minder verzadigd vet, 50% minder totaal vet en 37% minder zout dan een varkensworst. “Ook zijn onze producten vrij van vele elementen uit dierlijk eiwit die het onderwerp zijn van medisch onderzoek en het debat over hun rol bij ontstekingen en mogelijk carcinogeen risico.”

“Onze producten bevatten daarnaast geen door de USDA vastgestelde resterende verontreinigingen die vaak aanwezig zijn in commerciële vleesproducten.”

Technische productnamen

Volgens Barb Stuckey, Innovatiemanager bij Mattson, een innovatie consultancy bureau, bevatten de plantaardige alternatieven niet alle in de campagne genoemde ingrediënten. “Alle ingrediënten die in de campagne besproken worden, worden al eeuwen in voedingsmiddelen verwerkt, zonder negatief effect. Het is erg makkelijk om technische productnamen gevaarlijk te laten klinken.”

Chemische ingrediënten

Rachel Cheatham, voedingsmiddelenconsultant bij FoodScape Group: “Zowel dierlijke als plantaardige vleesproducten bevatten vaak zogenoemde ‘enge’ chemische ingrediënten. Sommige varkensworstjes bevatten mononatriumglutamaat (MSG), kaliumlactaat of natriumdiacetaat. Plantaardige vleesvervangers hebben daarentegen methylcellulose en disodium-inosinaat.”

Consumentenvraag

“Om bangmakerij te gebruiken om te impliceren dat vleesproducten minder chemicaliën bevatten, en daardoor beter zijn dan vleesvervangers, is onjuist en nutteloos voor consumenten. Vergeet niet dat veel van de grote vleesproducenten nu zowel vleesproducten als plantaardige vleesvervangers produceren, om aan de vraag van de consument te voldoen,” vervolgt Cheatham.

Plantaardig Fast Food

Recentelijk introduceerde de Burger King in Amerika de Impossible Whopper. De plantaardige Whopper is volgens Jose Cil, CEO van Restaurant Brands International, de eigenaar van Burger King, een groot succes. “De plantaardige Whopper is snel een van de meest succesvolle productlanceringen geworden in de geschiedenis van Burger King. Extra interessant is dat we een nieuwe klantengroep aantrekken door dit product.”

P.L.T. Burger

Beyond Meat is pas gestart met een pilotperiode in bepaalde vestigingen van McDonalds in Canada. Hier serveren ze de Beyond P.L.T. burger, de Plant Lettuce Tomato Burger. Een analist van McDonalds: “De eerste feedback is erg positief. De pilot was daarentegen niet zo succesvol dat het direct landelijk uitgerold gaat worden.”

Breakfast Sandwich

Bij Dunkin’ Donuts, McDonalds, Denny’s, KFC en Subway doet Beyond Meat ook tests met onder andere de Beyond Breakfast Sandwich. “Beyond Meat heeft een driecijferige groei behaald de afgelopen jaren en breidt nog steeds snel uit door middel van retail- en foodservicepartnerschappen.”

Reageer op dit artikel