nieuws

Productie van peperduur vanille wordt geoptimaliseerd op Madagaskar

Ingrediënt & Product

Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld en 80 procent ervan komt uit Madagaskar. Daar is ingrediëntenleverancier Symrise met lokale boeren bezig om de opbrengst vanilleteelt te optimaliseren. Met een groot aantal testen en onderzoek moet de opbrengst van de planten worden vergroot.

Productie van peperduur vanille wordt geoptimaliseerd op Madagaskar

De vanilleplant, een soort orchidee, komt oorspronkelijk uit Mexico. Tocht komt bijna 80 procent van de wereldwijde productie van het ingrediënt vanille van Madagaskar. Om de groei van de vanilleboon (het vanillestokje) te bewerkstelligen, moeten de bloemen handmatig worden bestuift. Dat is zeer arbeidsintensief, temeer omdat elke bloem van de plant maar één dag per jaar bloeit.

Prijzen

vanilleDe prijs van vanille is de afgelopen jaren flink opgelopen van rond de 20 euro per kilo in 2010 tot een astronomische 500 euro per kilo in 2018. Inmiddels zijn de prijzen weer iets aan het dalen, maar blijven hoog. Daardoor hebben vanilleboeren in Madagaskar veel last van diefstal en geweld en moeten plantages worden beschermd, zoals ook in een recente aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is te zien. Bijna alle vanille komt uit de Sava regio in het noordoosten van Madagaskar. Op het eiland zelf is het een product voor zeer rijke mensen.

Cultiveren

Om de vanilleboeren in Madagaskar te helpen de opbrengst van de vanilleoogsten te optimaliseren, is het bedrijf een aantal testen gestart met cultivering en veredeling. Doelen zijn verhoging van de productie en kwaliteit en het verhogen van de inkomen en de leefomstandigheden van de boeren. Symrise werkt op Madagaskar samen met ongeveer 7000 kleine vanilleboeren verspreid over zo’n 90 dorpen in het noorden van het eiland.

Groeicondities

De ingrediëntenleverancier doet nu diepgaand onderzoek naar de beste groeicondities van vanille op specifiek daarvoor ontwikkelde plantages en kassen. De expertise die er wordt opgedaan, deelt Symrise met de andere partnerboeren om zo inkomen en opbrengst te verbeteren. Doel is om de vanilleplanten ‘beter te begrijpen’, legt Alain Bourdon, Country Director bij Symrise Madagaskar uit. “Wat zijn de beste omstandigheden voor de plant om bij te groeien, dat onderzoeken we nu.”

De testen worden gedaan in de buurt van de Symrise-fabriek in de plaats Benavony. Onderzoekers testen een groot aantal verschillende teeltvormen, waaronder een schaduwrijke kas met gecontroleerde parameters zoals temperatuur, licht en luchtvochtigheid. Bij de start van het project in 2018 werd er vooral gekeken naar de groeiomstandigheden van de vanillebonen zelf, nu wordt er ook uitgebreider onderzoek gedaan naar de beste voedingsbodems, permeabiliteit en ventilatie. Eind dit jaar wordt er een stap gezet op het gebied van veredeling en selectie. Wat doet de hoeveelheid water, de temperatuur en de wijze waarop de plant wordt gesnoeid om bloei te stimuleren? Symrise werkt hiervoor met een team van experts en landbouwonderzoekers.

Over Symrise

Symrise is een wereldwijde leverancier van geuren, smaakstoffen, cosmetische actieve ingrediënten en grondstoffen met een omzet van 3,2 miljard euro in 2018. Het hoofdkantoor is gevestigd in Holzminden, Duitsland, en de groep is vertegenwoordigd op meer dan 100 locaties in Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Azië, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Nederland

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit sinds enkele jaren bezig met experimenten met de teelt van de vanilleorchidee in Nederlandse kassen. De WUR probeert door een gecontroleerde teelt onder glas kwaliteitsvanille te produceren en zo sturen op het gehalte vanilline. Volgens de onderzoekers kan de nedervanille ook kansen bieden voor ontwikkeling van een medicijn tegen de schimmelinfectie candida.

De hoeveelheid gekweekte Nederlandse vanille valt echter nog in het niet, het gaat nu ongeveer om 5 kilo per jaar. Op grote schaal tropische vanille kweken in een Nederlandse kas is nog toekomstmuziek. De kunst is om de bloeiende vanilleorchideeën te bestuiven, weet WUR-onderzoeker Filip van Noort. “In Mexico is er een orchideeënbij die bij toeval de plant bestuift, maar de handmatige bestuiving van de bloem is eigenlijk nodig om op grote schaal vanille te kweken. Dat is ook de reden dat het ingrediënt zo duur is. Alle vanille, ook die uit Madagaskar, wordt met de hand bestoven.” En dat is een opgave, want een bloem van de orchidee die bloeit maar één dag per jaar. Van Noort heeft op de topdagen in zijn kas soms wel 800 bloemen per dag te bestuiven, vertelt hij in de aflevering van Keuringsdienst van Waarde.

Chemisch

csm_Optimel_voorkant_150x150_aa1325473f.jpg90% van de vanille wordt overigens chemisch gemaakt. Dat is de stof vanilline, vele malen goedkoper dan echte vanille. In de meeste producten met vanillesmaak is vanilline gebruikt, zoals in bijvoorbeeld vanillevla. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde onlangs na een klacht van Foodwatch dat FrieslandCampina de Optimel Vla Vanille een misleidende benaming is en dat er op de verpakking moet staan dat het om een vanillesmaak gaat.

Reageer op dit artikel