nieuws

Natuurlijke blauwe kleurstof op basis van alg biedt mogelijkheden voor voedingsindustrie

Ingrediënt & Product

Natuurlijke blauwe kleurstof op basis van alg biedt mogelijkheden voor voedingsindustrie

Het Schotse biotechnologische bedrijf Scotbio introduceert een methode waardoor de hoeveelheid fycocyanine, een blauw pigment, in spirulina verhoogd wordt. Door het gebruik van deze methode is spirulina erg interessant voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Spirulina is een zoutwateralg die van nature blauw pigment bevat.

Volgens Scotbio is het simpel om natuurlijke alternatieven te vinden voor rode en gele kleurstoffen. Echter het vinden van een natuurlijk alternatief voor blauwe kleurstof stelde de voedingsmiddelenindustrie voor een uitdaging.

Kostenefficiënt

Volgens Scotbio kweekt het bedrijf spirulina via deze methode op een kostenefficiënte manier. Scotbio wil met deze innovatie inspelen op de toenemende vraag van consumenten naar natuurlijke in plaats van kunstmatige kleurstoffen.

Fycocyanine

Het Schotse bedrijf ontdekte dat fycocyanine een goed natuurlijk alternatief is voor blauwe kleurstof. Fycocyanine is een van nature aanwezige blauwe kleurstof in spirulina, een zoutwateralg.

Volgens het biotechnologische bedrijf heeft deze natuurlijke kleurstof ook ontstekingsremmende eigenschappen en is het een natuurlijke antioxidant.

Aangepaste groeifaciliteit

Het gebruik van fycocyanine als een natuurlijke kleurstof is niet nieuw. Scotbio ontwikkelde eerder een productiemethode waardoor de productie van het pigment een aantal voordelen met zich meebrengt. Normaal gesproken groeit spirulina in vijvers. Scotbio ontwikkelde een methode waardoor zij spirulina nu in een aangepaste groeifaciliteit laat groeien.

Meer blauwe pigmenten

Chief operating officer Polly van Alstyne legt de methode uit: “Normaal gesproken is spirulina die binnen wordt gekweekt ontzettend kostbaar. Scotbio zorgde echter voor een methode waardoor het aantal blauwe pigmenten in spirulina toeneemt. Daardoor kan Scotbio de spirulina binnen kweken en toch competitief zijn.”

Rood lichtspectrum

Het bedrijf verhoogt het aandeel fycocyanine in de spirulina door speciale rode verlichting te gebruiken.

“We hebben een patent op het systeem dat we gebruiken om de spirulina te kweken. We gebruiken een speciaal lichtspectrum dat de organismen stimuleert om meer blauw pigment aan te maken,” legt Van Alstyne uit.

Vervijfvoudigd

“Door deze methode neemt de productie van fycocyanine binnen het organisme toe. Daardoor produceert de spirulina volgens ons vijf keer zoveel pigment als de gemiddelde spirulina uit vijvers,” gaat Van Alstyne verder. “Als je onze spirulina vergelijkt met die uit vijvers, is die van ons veel blauwer.”

Stabiele kleurstof

De natuurlijke blauwe kleurstof is volgens Scotbio geschikt voor veel verschillende doeleinden. Zo is het bijvoorbeeld zeer geschikt voor gebruik in snoepgoed, ijs en dranken. Volgens Van Alstyne is deze kleurstof stabieler dan andere kleurstoffen waardoor het bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden in alcoholische dranken.

Van Alstyne: “Wij starten met een hogere kwaliteit fycocyanine in de spirulina. Dit maakt het makkelijker om fycocyanine te extraheren. We kunnen meer van de natuurlijke kleurstof winnen uit de spirulina.”

Blauwe gin

“We merken ook dat wij over het algemeen een stabieler product hebben. We kunnen bijvoorbeeld een blauwe gin maken. Als je fycocyanine uit spirulina neemt dat in de vijver groeit en dit in alcohol toevoegt, valt het volledig uiteen,” gaat Van Alstyne verder.

Sproeidrogen

Scotbio kan de fycocyanine ook succesvol sproeidrogen. Sproeidrogen is een industriële methode om poeder te vormen uit een oplossing. Andere blauwe kleurstoffen moeten altijd gemengd worden met suiker, deze niet.

“Dit geeft vele mogelijkheden voor de toepassing van de kleurstof. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor suikervrije kleurstofopties,” aldus Van Alstyne.

Clean label

Deze kleurstof is zeer geschikt voor voedingsmiddelenbedrijven die natuurlijke kleurstoffen willen gebruiken. Van Alstyne legt uit waarom: “Om je product clean label te mogen noemen moet je informatie hebben over de traceerbaarheid, gecontroleerde groeiomgeving, ketenborging en je moet garantie hebben om het hele jaar te leveren.”

“Spirulina die in vijvers groeit, geeft bedrijven niet de mogelijkheid om deze hokjes aan te vinken. In vijvers is er een groot risico voor contaminatie en je kunt niet 24-7 groeien, zoals Scotbio nu wel kan,” gaat Van Alstyne verder met haar uitleg.

Volgens Scotbio voldoet zij aan alle eisen om het product clean label te mogen noemen.

Marktleider

Volgens Van Alstyne is dit het juiste moment om het product in de markt te introduceren: “De marktcondities zijn op dit moment erg goed. Er is een grote vraag naar spirulina-extract. Er is daarentegen een beperkt aanbod. Ons doel is om onze productie te vergroten en daarmee marktleider te worden in spirulina.”

Nieuwe productielocatie

Scotbio gaat een nieuwe productielocatie openen waar zij vijftigduizendlitertanks gaat installeren in plaats van de twintigduizendlitertanks die zij nu hebben. Scotbio verwacht deze productielocatie binnen twaalf maanden te openen.

Eiwitten

Daarnaast houdt Scotbio zich ook bezig met de productie van andere ingrediënten, om haar kanalen in de toekomst te kunnen verbreden: “We willen op de lange termijn het productportfolio uitbreiden met andere ingrediënten. Bijvoorbeeld eiwitten of andere biochemische stoffen. Maar op dit moment zijn die nog in een vroeg stadium van ontwikkeling,” aldus Van Alstyne.

Voedselverspilling

Naast het ontwikkelen van nieuwe ingrediënten, wil Scotbio volgens Van Alstyne ook de reststomen verwaarden en voedselverspilling verminderen: “Na het extraheren van fycocyanine houden we nog veel biomassa over met een hoog eiwitgehalte. Wij willen ook deze overgebleven stoffen zoveel mogelijk gaan gebruiken.”

CRISPR

Naast de eigen productontwikkeling werkt Scotbio ook samen met wetenschappers en studenten van de Universiteit van Edinburgh. Hierbij kijkt het bedrijf samen met de universiteit hoe synthetische biologie de kwaliteit, kwantiteit en stabiliteit van een molecuul kan verbeteren door niet-transgene genetische modificatie.

Van Alstyne legt uit wat ze doen: “Een aantal studenten hebben een aanpassing op CRISPR ontwikkelt. Deze toolkit gebruiken we om een specifiek gen te identificeren dat gemanipuleerd moet worden. Hierdoor halen we bepaalde genen weg in plaats van ze toe te voegen. Dit onderzoek staat nog wel in de kinderschoenen.”

Lees meer over CRISPR:

 

Reageer op dit artikel