nieuws

DSM en Avril brengen raapzaadeiwit naar de markt

Ingrediënt & Product

DSM en Avril brengen raapzaadeiwit naar de markt

DSM en Avril, een internationale Franse agro-industriële groep, werken samen om in de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten te voorzien.

DSM en Avril brengen het niet genetisch gemodificeerde eiwit uit raapzaad op de markt. Volgens de bedrijven heeft het eiwit uit raapzaad functionele eigenschappen, een hoge voedingswaarde en een gebalanceerd smaakprofiel. Door deze eigenschappen is het plantaardig eiwit geschikt voor verwerking in vleesvervangers, zuivelvervangers, dranken, bakkerijproducten, repen en ready-to-mix producten.

Groeiende vraag

“Met de voorspelde 10 miljard inwoners in 2050, verwachten experts een groei in de vraag naar zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, met een exponentiële groei voor plantaardige eiwitten door veranderingen in het dieet. Avril en DSM willen hun krachten bundelen om door middel van innovatie bij te dragen aan deze groeiende vraag,” zegt Jean-Philippe Puig, CEO van Avril.

Proteins of the Future

Scheikundigen in het DSM Biotechnology Center in Delft zijn op zoek gegaan naar een manier om voldoende voedsel te produceren voor de groeiende samenleving zonder het milieu uit te putten. Dit onderzoek wordt ook wel Proteins of the Future (POFU) genoemd. Tijdens dit onderzoek is een nieuwe technologie ontdekt die het mogelijk maakt om een oneetbaar bijproduct van raapzaadolie om te zetten in een plantaardig eiwit dat meerdere toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie heeft.

Eiwitrijk

“Raapzaad is om verschillende redenen interessant. Het is een gewas dat overal ter wereld groeit. Behalve olie, is het zaad ook erg rijk in eiwitten. Als al het raapzaadeiwit dat nu wordt geproduceerd, werd gebruikt voor menselijke consumptie, is dat genoeg voor 500 miljoen mensen,” vertelt Gertjan Smolders, R&D manager bij POFU.

Menselijke consumptie

Het lastige is, volgens DSM, om de oneetbare substanties te scheiden van de eiwitten die wel geschikt zijn voor menselijke consumptie. DSM heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij dit mogelijk is. “De reststroom is een bijproduct van het extractieproces van raapzaadolie. Normaal gesproken wordt dit aan dieren gevoerd, maar nu wij het eetbaar hebben gemaakt, biedt dit nieuwe kansen,” aldus Smolders.

CanalPRO

DSM en Avril noemen het nieuwe eiwit CanalPRO. “Het is makkelijk verteerbaar en bevat de aminozuren die nodig zijn voor groei en lichaamsonderhoud. Het is toepasbaar in klinische voeding, sportvoeding, gewichtsmanagement, baby voeding, voeding voor ouderen en specialistische voeding zoals bijvoorbeeld glutenvrije en vegetarische alternatieven,” vertelt Joyce Rasquin, commercieel manager van Rapeseed/Canola Protein Venture.

Reageer op dit artikel