nieuws

Wasa viert jubileum met knäckebrödvariatie die geen CO2 uitstoot

Ingrediënt & Product

Ter ere van het honderdjarige jubileum, introduceert Wasa een nieuw product: Wasa 100. De basis bestaat uit rogge, verrijkt met lijn- en maanzaad en zeezout. Net als bij andere Wasaproducten is de koolstofdioxide-uitstoot van dit product is volledig gecompenseerd.

Wasa viert jubileum met knäckebrödvariatie die geen CO2 uitstoot

Het nieuwe product krijgt een plaats in het vaste assortiment van Wasa. Jumbo en Albert Heijn verkopen Wasa 100 vanaf heden.

CO2-neutraal

Van akker tot schap heeft Wasa 100 een nettokoolstofdioxide-uitstoot van nul. Wasa heeft dit kunnen bereiken door enerzijds haar CO2-uitstoot te verminderen. Anderzijds compenseert de knäckebrödfabrikant de resterende uitstoot.

Deze compensatie bereikt Wasa door projecten te ondersteunen die zich bezighouden met zonne-energie en het behoud van regenwoud.

Preserveringstechniek

In vroegere tijden was het in de koude winters in Scandinavië niet altijd even makkelijk om de oogst van rogge te bewaren en om aan vers brood te komen. De oplossing was eigenlijk vrij simpel: houdbaar brood van rogge. Maar hoe maak je dit? Bak een plat deegmengsel op basis van roggemeel, kort en op hoge temperatuur en laat dit daarna drogen. Hierdoor bevat het brood bijna geen water (minder dan tien procent) wat het niet alleen krokant maakt, maar ook lang houdbaar.

Het is precies honderd jaar geleden dat Karl Edward Lundström een bakkerij in het Zweedse dorp Filipstad opende. Hij dacht namelijk dat dit knapperige brood, knäckebröd, weleens interessant zou kunnen zijn voor het brede publiek.

Hij bleek gelijk te hebben, want het merk bestaat nog steeds. Tegenwoordig wordt nog een groot deel van het brood in Filipstad gemaakt en rogge blijft het basisingrediënt.

Reageer op dit artikel