nieuws

AH fusilli van rode linzen wint Jaarprijs Goede Voeding 2019

Ingrediënt & Product

AH fusilli van rode linzen wint Jaarprijs Goede Voeding 2019

Albert Heijn wint dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2019 met het product AH fusilli linzen. Het gaat om een biologische, veganistische pasta, fusilli, op basis van rode linzen. Het product kreeg meer dan de helft van de stemmen van de publieksjury. Tijdens het Food Future Event overhandigde juryvoorzitter Frans Kok de hoofdprijs uit aan het team van Albert Heijn. Als winnaar mag Albert Heijn een jaar lang het logo van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 op de verpakking van de linzenpasta voeren. Het is het derde jaar op rij dat de supermarktketen deze prijs wint.

Volgens de vakjury voldoet de samenstelling van de AH linzenpasta aan de normen voor een gezonde productontwikkeling. Het product valt binnen de Schijf van Vijf en is een gezonde keuze. Nederlanders eten weinig peulvruchten. De als fusilli gedraaide linzen van Albert Heijn kunnen de consumptie omhoog helpen. De jury vindt het knap dat de relatief ‘droge’ linzen tot een pasta zijn verwerkt die met saus een smakelijke maaltijd opleveren. Het product is biologisch en door veganisten te gebruiken, het is een bron van vezels en bevat veel eiwit.

41 inzendingen
In totaal waren 41 producten ingezonden om mee te dingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2019. Behalve de AH linzenpasta wees de vakjury twee andere genomineerde producten aan die hoofdprijswaardig zijn: Mini rode bietenburgers van SoFine/Jumbo en Zilvervlies Rijstnoedels van Fairtrade Original. Ze werden respectievelijk tweede en derde.

Eervolle vermelding
Tijdens het Food Future Event gaf de vakjury een eervolle vermelding aan de inzending Xqueeze.me van het bedrijf SiTesta’s in Venlo. Het product is nog niet in heel Nederland verkrijgbaar, maar verdient stimulering. Het gaat om een drinkbaar groenteproduct dat makkelijk als tussendoortje te gebruiken is. Het is een volledig plantaardig product dat voor 95 procent uit groente bestaat. De verse groenten zitten in een knijpverpakking in drie smaakvarianten: spicy, herby en sweet. Aan het product is geen suiker, zout, kleur- of smaakstof toegevoegd.

Goede kwaliteit
Over het algemeen was de vakjury dit jaar aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen die over het algemeen ‘gezonder’ was dan in de jaren ervoor. Een relatief groot aantal (semi)plantaardige burgers werd ingezonden. Vijf van de tien hoogst scorende producten waren vleesvervangers, bijvoorbeeld de Garden Gourmet Chimmichurri Burger van Nestlé of de hybride vlees-groenteproducten van supermarktketen COOP. Bij de producten die het hoogst scoorden viel ook Bolletje op met zijn Krokante Ontbijtgranen, daarin is veel minder suiker gebruikt dan in vergelijkbare producten, zonder in te boeten op smaak of krokantheid. Ook Hak viel op, dat drie producten inzond; rode kool, rode bieten en witte bonen in tomatensaus
. Het verminderen van de hoeveelheid toegevoegd zout en suiker in deze producten in glas heeft er in de loop der jaren toe geleid dat er nu niets meer wordt toegevoegd, terwijl de goede smaak is behouden.

Jury
De jury van de Jaarprijs wordt gevormd door:
Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit;  
Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN);
Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI);
Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury;
Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein;
Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool;
Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts;
Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit.

Reageer op dit artikel