nieuws

HAS Food Experience: plantaardig, extra groente en reststroomverwerking (video)

Ingrediënt & Product

HAS Food Experience: plantaardig, extra groente en reststroomverwerking (video)

Koffiebekertjes van koffiedik, pesto van preigroen, groentemuffins en vegan broodbeleg. De studenten van de HAS toonden tijdens de HAS Food Experience weer een aantal interessante producten. Ze sloten allemaal aan bij de huidige trends in de foodindustrie: meer plantaardig, meer groente en reststroomverwerking.

Studenten van de richting voedingsmiddelentechnologie ontwikkelden vegan tontadella en een vegan tonijnsalade voor op brood of een toastje. Ze ontwikkelden voor een opdrachtgever een plantaardig alternatief voor vis. Ze gebruikten soja om een plantaardig alternatief voor tonijn te maken. Het vinden van de juiste structuur en smaak was lastig maar is gelukt.  Ze ontwikkelden ook vega worsten, ook op basis van soja.

ZuiderZwam was een project waarbij de trends plantaardig en reststroomverwerking werden gecombineerd. Oesterzwammen groeien op koffiedik uit de horeca. De zwammen worden gebruikt in restaurants. De voetjes bleven over. Deze worden nu verwerkt in een vulling voor worstenbroodjes. Daarnaast is de verpakking van deze vegetarische broodjes gemaakt van gerecyclede koffiefilters.

IJs met 70% groente en fruit was ook een van de gezonde projecten. Uit onderzoek van de studente bleek dat haar doelgroep – een gezin met jonge kinderen – groente en fruit ook op een ander eetmoment wil consumeren dan het avondeten. Ze ontwikkelde daarom ijs met 70% groente en fruit waarbij groente en fruit 50/50 is verdeeld. Ze gebruikte onder andere banaan, avocado en bloemkool. Met twee bolletjes krijgt een gebruiker 105 gram groente en fruit binnen.

De Incognito’s is een project om groenteverspilling op de boerderij tegen te gaan. De student laat weten dat slechts 15% van een broccoli in een zak in de supermarkt belandt. Ze heeft gekeken hoe ze bietenblad, broccoliblad en preigroen kan verwerken tot waardevolle voedingsmiddelen (zie ook video).

Puck it wil de stroom aan koffiebeker voor koffie on the go aanpakken. Met het project wil de student twee afvalstromen aanpakken: koffiedrab en koffiebekers. Op de HAS Food Experience toonde hij een beker gemaakt koffiedrab (zie ook de video).

Redondo was een project van studenten levensmiddelentechnologie. Redondo is een frituurvrije snack met een coating. Daarnaast is 35% van het rundvlees vervangen door tarwe-eiwit. De studenten ontwikkelden het product voor een snackfabrikant Dalco die de frituurstap uit hun fabriek wilde hebben.

Van de HAS in Venlo was Loekie Hofstee er met de groentemuffins. Ze ontwikkelde de muffins voor millennials on the go. Ze vond het zelf belangrijk om met haar product aan te haken bij seizoensproducten. Ze ontwikkelde vier varianten. De wintermuffin bevat rode kool en kruiden, de zomerversie doperwten. Voor de lente combineerde ze prei en rabarber. De herfstmuffin is gemaakt van pompoen en pastinaak. Ze won met haar project een Foodmanship award die aan het begin van de HAS Food Experience werd uitgereikt.

 

Credit: Laura Habers

Reageer op dit artikel