nieuws

Chr. Hansen teelt zoete aardappel speciaal voor plantaardige rode kleurstof

Ingrediënt & Product

Chr. Hansen teelt zoete aardappel speciaal voor plantaardige rode kleurstof

Het Deense ingrediëntenbedrijf Chr. Hansen heeft de Hansen zoete aardappel Ipomoea batatas ontwikkeld om daar een natuurlijke rode kleurstof uit te winnen.

“We hebben voor het eerst een geheel nieuwe variant van een groente geteeld om de rode kleurstof te creëren waar onze klanten om vragen”,  vertelt Jakob Dalmose Rasmussen van de afdeling natuurlijke kleurstoffen bij Chr. Hansen.

Alternatief karmijnrood

Het bedrijf zag al 10 jaar geleden dat de zoete aardappel een veelbelovend pigment bevatte, maar dat het slechts in lage concentraties voorkwam. Met non-GMO-technieken heeft het bedrijf het gehalte verhoogd. Het resultaat is een plantaardige, rode kleurstof als natuurlijk alternatief voor karmijnrood en kunstmatige kleurstoffen.

Zoete aardappel

Het bedrijf heeft in dit proces samengewerkt met onder andere kwekers en wetenschappers wereldwijd. “Het start allemaal met de juiste grondstof. Onze plantenwetenschappers zijn jaren bezig geweest met het kweken en selecteren van generaties zaden. We partneren met kwekers om te leren hoe we de Hansen zoete aardappel het beste kunnen verzorgen.”

Aardbeirood

De kleurstof valt onder de FruitMax-reeks van Chr. Hansen. Aardbeirood voor cakes en snoep is volgens het bedrijf nu mogelijk zonder karmijnrood te gebruiken en zonder bijsmaak.  

Reageer op dit artikel