nieuws

VAVI: minder grote aardappelproducten door droogte

Ingrediënt & Product

VAVI: minder grote aardappelproducten door droogte

De aardappelverwerkende industrie ondervond veel last van de droge en warme zomer. PepsiCo, fabrikant van onder andere Lay’s, waarschuwde al voor kleinere chips, maar ook andere bedrijven zullen last ondervinden, aldus de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI).

“Door de droge periode afgelopen zomer vielen de aardappeloogsten tegen. Hierdoor groeiden er kleinere aardappelknollen”, legt algemeen secretaris Hylke Brunt van VAVI uit aan VMT. De gevolgen laten zich raden: er kunnen minder grote aardappelproducten worden gemaakt.

Kortere frieten

Brunt: “Dit zal voor problemen zorgen voornamelijk voor bijvoorbeeld langere frieten. Deze zullen ook korter zijn in de loop van volgend jaar.” De slechtere oogst heeft geen gevolgen voor de levering van producten. Daarin verandert niets, de kortere lengte van frieten is het enige wat de consument gaat merken, vertelt de VAVI-bestuurder.

Aardappelrassen en bufferen water

Gaat de aardappelverwerkende industrie zich nu voorbereiden op mogelijk meer droge en warme zomers in de nabije toekomst? Hierover voerde VAVI al wel gesprekken met de aardappelverwerkende industrie. Welke mogelijke oplossingen zijn daar ter tafel gekomen om mogelijke toekomstige droogte het hoofd te bieden? Brunt: “Het bufferen van water is één van de opties. Dat kunnen aardappeltelers dan in droge periodes gebruiken. Ook kan er eventueel gebruik gemaakt worden van andere aardappelrassen die hier beter tegen kunnen. Hier wordt al meerdere jaren over nagedacht.” Of de prijzen van aardappelproducten door de afgelopen periode met weinig regenval zijn gestegen, wil Brunt niets kwijt.

Reageer op dit artikel