nieuws

Hak: ‘Kalium is geen optie meer voor zoutreductie’

Ingrediënt & Product

Hak: ‘Kalium is geen optie meer voor zoutreductie’

Fabrikanten doen er alles aan om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te reduceren. Ook Hak werkt hier hard aan. Maar kalium is geen optie meer voor het bedrijf uit Giessen, zo bleek tijdens een bijeenkomst over zoutreductie.

Clean label blijft een trend in de voedingsmiddelenindustrie: hoe minder E-nummers, hoe beter. Hoewel het hier wel degelijk gaat om door de Europese Commissie (EC) goedgekeurde hulpstoffen. Dit betekent dat E-nummers veilig te gebruiken.

Toch gebruiken sommige voedingsbedrijven ze niet omdat consumenten dit niet willen. Ook Hak ondervond de consumentenangst voor ingrediënten die ze niet kennen en dan ook nog een E-nummer hebben. “Kalium ( E 508) wordt niet meer geaccepteerd. Consumenten begrijpen dit niet. Ze kopen het product niet als ze het woord kalium zien op het etiket”, zegt productontwikkelaar Ilse van der Voort.

Kalium

Hak besloot geen kalium meer toe te passen voor zoutreductie omdat dit anders klanten zou kosten. “Water, zout en kaliumchloride stond op de declaratie. Maar kalium is nu geen optie meer.” Toch is kalium prima te gebruiken om een zoutreductie te bereiken van 20 tot 30% te bereiken, vindt levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel van Wageningen University and Research (WUR).

“Toch is het te dol voor woorden dat Hak de kalium uit zijn producten haalt. Hak heeft hier een communicatieprobleem.”

Van der Voort vindt ook dat er iets moet gebeuren: “We moeten de consument opleiden om ingrediënten te begrijpen.”

Pottenkijkers

Hak doet er met zijn project ‘Pottenkijkers’ alles aan om zo transparant mogelijk te zijn richting consumenten. Zo zijn er filmpjes die uitleg geven over hoe het precies met zout, suiker en E-nummers. Ook staan er bijvoorbeeld overzichten op de website met bijvoorbeeld de hoeveelheid zout in producten.

Reageer op dit artikel