nieuws

‘De toevoeging van kruiden aan Twix Speculoos was uitdaging’

Ingrediënt & Product

‘De toevoeging van kruiden aan Twix Speculoos was uitdaging’

Het idee voor een Twix Speculoos was al jaren geleden geboren, maar het duurde toch nog twee jaar voordat het product op de markt komt. Het is de bedoeling dat de ‘warme’ herfsteditie aan pepernoten doet denken.

De voorgaande limited editions Twix die Mars op de markt bracht waren de Twix White en Cappuccino.

Speculaaskruiden

“De smaak van de speculoos die in de Limited Edition van TWIX® gebruikt wordt, is gebaseerd op een recept met de traditionele speculooskruiden waaronder koriander, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kardemon en veel kaneel. Het doet denken aan een typisch Nederlandse lekkernij: de pepernoot”, zegt woordvoerder Roel Govers van Mars Nederland.

Het idee voor de Twix Speculoos ontstond jaren geleden en is vervolgens getest bij consumenten, vertelt de zegsman. Die gaven aan dat de speculoossmaak goed past bij het herfstweer. “Het concept was meteen geliefd.”

Gingercookie

De ontwikkeling van de nieuwe Twixvariant begon in 2016. De basis van het recept was toen al aanwezig. “We hebben in Rusland een vergelijkbaar product: Twix Gingercookie. Zoals gebruikelijk hebben we nauw samengewerkt met leveranciers om tot het beste product te komen.”

Opschalen

Noemenswaardige uitdagingen tijdens de productontwikkeling speelden er niet. Natuurlijk bij de stap van laboratorium naar het produceren komen altijd wel zaken naar voren, vertelt Govers. “De grootste uitdaging is het op grote schaal maken van een chocoladereep. Dat gaat nu eenmaal anders dan in een R&D-keuken.”

Verzadigd vet

Aan het gezonder maken van de Twix door middel van suikerreductie deed Mars niet. Het concern drong wel de hoeveelheid verzadigd vet terug en transvetten zijn uit het Nederlands productportfolio verdwenen. “Dat geldt voor het gehele portfolio, niet alleen voor deze limited edition.”

Parameters aanpassen

Omdat de Twix Speculoos met de kruiden nieuwe ingrediënten bevat, waren er aanpassingen in de fabriek nodig.

Govers: “ De toevoeging van kruiden aan een Twix is voor ons zo’n nieuw proces. Dat betekent onder meer dat we de kruiden moeten doseren en nieuwe en andere parameters moeten ontwikkelen en monitoren en onze proces operators moeten trainen.”

Reageer op dit artikel