nieuws

GreenFood50: ‘Het is lastig om quinoa als ingrediënt te gebruiken’

Ingrediënt & Product

GreenFood50: ‘Het is lastig om quinoa als ingrediënt te gebruiken’

Meer graanalternatieven zijn nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden. Quinoa voorziet in de behoefte aan smaakvolle, duurzame en gezonde voeding, zegt Marc Arts, oprichter en directeur van Greenfood50.

Met een klein team vanuit de Wageningen Campus startte Marc Arts in 2014 Greenfood50. Het idee was om duurzame en gezonde voedingsproducten te ontwikkelen. Maar welk gewas leende zich hier het beste voor?

Plantaardige bron

Arts: “Uiteindelijk hebben we uit 50 kandidaten quinoa als meest interessante plantaardige bron geselecteerd. Bij de ontwikkeling van onze quinoa-ingrediënten werken we vanaf het begin intensief samen met het Topsportrestaurant in Papendal.” Het was een lastige opgave om quinoa, “een pseudo- graan” dat botanisch verwant is aan spinazie, als ingrediënt te gebruiken, vertelt Arts. Dankzij een intensief R&D-traject wist hij quinoa ingrediënten te ontwikkelen die makkelijk te verwerken zijn in bijvoorbeeld bakkerijproducten en sportvoeding maar ook, goede smaakeigenschappen hebben. Dat alles met behoud van de hoogwaardige nutriënten van quinoa.

“Het R&D-traject varieert van 2 tot 5 jaar per quinoa ingrediënt. Het is gelukt door intensief onderzoek te doen naar de verwerkingseigenschappen in verschillende toepassingen. Hierbij hebben we samengewerkt met Wageningen UR en andere kennisinstellingen in binnen- en buitenland. Het gaat erom de optimale combinatie van quinoarassen, verwerkingsprocessen en machines te vinden. Dit was ook meteen het grootste obstakel.” Arts vertelt dat zijn bedrijf inmiddels de nodige erkenning heeft gekregen. “Eind 2016 hebben we de Innovation Challenge gewonnen tijdens Health Ingredients Europe in Duitsland. In 2017 waren we finalist tijdens de Bridge2Food Protein Summit in Frankrijk.”

Milde procestechnologie

De productie locaties van Greenfood50 beschikken over hoogwaardige milde procestechnologie en deze moet aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoen. “Het blijkt in de praktijk een lastige opgave om zo’n productieruimte op te zetten die hieraan voldoet. We werken bij de productie samen met partners. Het was met name lastig om productieruimtes te vinden waar gluten en EU-14 allergeenvrij geproduceerd kan worden.”Greenfood50 noemt zich na vier jaar inmiddels een ‘scale-up’ en richt zich met zijn quinoa ingrediënten op zowel binnenlandse als buitenlandse voedingsbedrijven. De ingrediënten worden in meer dan tien landen verwerkt in voedingsmiddelen. Die producten komen via retail en online bij consumenten in vijftig landen terecht.

Eiwitgehalte

Met name innovatie bedrijven die bezig zijn producten duurzamer en gezonder te maken, tonen interesse in de ingrediënten van Greenfood50. Arts: “We hebben inmiddels een breed portfolio van unieke quinoa-ingrediënten ontwikkeld. De komende jaren zal dit portfolio verder uitgebreid worden op basis van de marktbehoeften. Hierbij valt te denken aan verdere verhoging van het proteïnegehalte.”

Foto's

Reageer op dit artikel