nieuws

Brand verwoest bedrijfshal Royal Steensma (video)

Ingrediënt & Product

Brand verwoest bedrijfshal Royal Steensma (video)

Afgelopen nacht brandde één van de acht bedrijfshallen van bakkerijgrondstoffenproducent Royal Steensma in Franeker af. De schade is beperkt gebleven, meldt het bedrijf. Er vielen geen gewonden.

De brand brak uit in de vruchtenconfijterij. Op deze plek confijt het bedrijf vruchten en worden deze geïnfuseerd voor de verwerking in brood en banket.

Confijterij en infusie

De voorraden en de rest van de confijterij en de infusieproductie bleven buiten schot, aldus Steensma. Maandag gaat de reguliere productie weer van start. Hoe de bedrijfshal vlam kon vatten, is niet nog onbekend.

Nadroogproces

“Gelukkig is alleen de specialistische productie van nagedroogd fruit getroffen. Om de productie voortgang te laten vinden, zijn inmiddels contacten gelegd met bedrijven in het buitenland om het nadroogproces tijdelijk over te nemen”, legt directeur Rimmert de Jong van Royal Steensma uit. Klanten zullen weinig tot geen hinder ondervinden van de brand, benadrukt De Jong.

Paasstol

Iedereen zal met Pasen nog steeds van zijn stol met geconfijt fruit kunnen genieten, verzekert de directeur van Royal Steensma.

Risicospreiding

Steensma kiest er bewust voor om de productie van zijn totale productassortiment te verspreiden over vier fabrieken in Nederland. “Om zo dus de risico’s bij eventuele calamiteiten te spreiden. Die strategie werpt bij de brand bij onze vestiging in Franeker nu zijn vruchten af”, vertelt De Jong.

Drooghal

De fabriek in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2 en een drooghal van 1000 m2. Vanuit Franeker vinden de producten hun weg naar vijftig landen wereldwijd.

Karamel

De verbranding van suiker zorgt ervoor dat de omgeving van Franeker ruikt naar karamel. Omdat er bij de brand veel rook vrijkwam, onderzoeken meetploegen van de brandweer of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

 

Reageer op dit artikel