nieuws

Questionmark: ‘Weinig vezels en onnodig veel zout in cornflakes’

Ingrediënt & Product

Questionmark: ‘Weinig vezels en onnodig veel zout in cornflakes’

Veel producenten voegen onnodig zout toe aan cornflakes. Bovendien bevat deze populaire ontbijtsoort twee tot drie keer minder vezels dan andere ontbijtgranen. Dat zegt onderzoeksbureau Questionmark op basis van zijn zogeheten Cornflakeswijzer.

De producenten doen het niet allemaal even slecht. Als beste kwamen de Consenza volkoren cornflakes uit de bus. Ze bevatten weinig zout en veruit de meeste vezels in vergelijking met de andere producten. ‘Wij gebruiken de gehele maïskorrel’, zegt Hayo Rademaker, assistent kwaliteitsmanager van Purefoods (Consenza). ‘In tegenstelling tot andere cornflakes houden wij de kiem ook in de cornflakes. De kiem is dus ook de reden voor het hoge gehalte aan vezels.’

Cornflakeswijzer

In de Cornflakeswijzer zijn vijftien verschillende producten met elkaar vergeleken. Het geroosterde ontbijtmaïs werd beoordeeld op het zout-, vezel- en suikergehalte en de productiewijze (biologisch of niet). De ingrediënten tellen voor negentig procent mee in de score, de productiewijze voor tien procent.

Schijf van vijf

De Consenza-cornflakes passen door hun vezelsamenstelling in de Schijf van Vijf, maar dat kunnen de andere producenten niet zeggen. Drie cornflakesproducenten voegen geen zout toe, maar tachtig procent doet dat onnodig. ‘Albert Heijn Basic heeft ruim 2,5 gram per 100 gram nodig om de krakende maïs op smaak te krijgen’, zegt Questionmark. ‘Ook zijn er grote onderlinge verschillen in toevoegde suikers. Perfekt, Plus en Hahne voegen acht keer meer suiker toe dan de best scorende vier merken in de wijzer.’

Albert Heijn past aan

In een reactie geeft Albert Heijn te werken aan de aanpassing van de receptuur. ‘De receptuur van de cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. Nog voor de zomer 2018 wordt het zoutgehalte van de AH Basic cornflakes flink gereduceerd’, aldus een woordvoerder.

 

Het belang van vezels

Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 30 tot 40 gram vezels te consumeren, in de praktijk halen de meeste Nederlanders niet meer dan 15 tot 20 gram. Cornflakes bevatten gemiddeld zo’n twee tot drie keer minder vezels dan havermout, muesli of krokante muesli.

 

Jaarprijs goede voeding

Voeding Nu houdt op 5 april de uitreiking van de Jaarprijs Goede Voeding. De prijs gaat naar producenten die de samenstelling van hun producten verbeteren op het gehalte zout, verzadigd vet, suiker of vezel. Bij de inzendingen zit één ontbijtgraan dat niet in de Questionmark-test is meegenomen. De inzending sloot op 5 februari. Wil je weten wie wint, kom dan naar het Food Future Event.

Reageer op dit artikel