nieuws

Plantaardige eiwitten zorgen voor een kleine verlaging van cholesterolniveau

Ingrediënt & Product

Plantaardige eiwitten zorgen voor een kleine verlaging van cholesterolniveau

Dagelijks een tot twee porties dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten kan leiden tot een kleine verlaging van het cholesterolniveau. Dat blijkt uit een nieuwe studie die werd gepubliceerd in the Journal of the American Heart Association.

De gezondheidsvoordelen zijn nog groter als mensen plantaardige eiwitten combineren met andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen, zoals visvetzuren, plantensterolen en wateroplosbare vezels uit haver, gerst en psyllium, aldus hoofdonderzoeker John Sievenpiper van het St. Micheals Hospital in Toronto.

Vijf procent verlaagd

Het onderzoek is een meta-analyse van 112 studies. Hierin werd bekeken wat het effect is als mensen gedurende ten minste drie weken dierlijke eiwitbronnen vervangen door plantaardige eiwitbronnen. De onderzoekers constateren dat het dagelijks vervangen van een tot twee porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten het cholesterolniveau met ongeveer vijf procent doet dalen. Bij de vervanging gaat het voornamelijk om sojaproducten, noten en peulvruchten.

Kleine veranderingen

Vijf procent klinkt misschien als niet zo veel, maar omdat mensen in Noord-Amerika heel weinig plantaardige eiwitten eten, is dit een kans om met een paar kleine veranderingen in de voeding al gezondheidsvoordelen te realiseren’, aldus Siepenpiper.

Sojaproducten

Voorgaande onderzoeken hebben al cholesterolverlagende voordelen van individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen aangetoond. In deze studie werd er specifiek gekeken naar mogelijke voordelen van het vervangen van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige eiwitbronnen. Vervolgonderzoek is nodig om het verlaagde cholesterolniveau nauwkeuriger te bepalen.

 

Reageer op dit artikel