nieuws

Mondelez: ‘DNA van het merk moet intact blijven’ (video)

Ingrediënt & Product

Mondelez: ‘DNA van het merk moet intact blijven’ (video)

Bij herformulering van recepturen moeten bedrijven zich niet focussen op één ingrediënt, zo stelt snackfabrikant Mondelez International. “Productontwikkelaars mogen de volledige receptuur van het oorspronkelijke product niet uit het oog verliezen.”

Eerder bleek dat de snackfabrikant alle doelstellingen, met uitzondering van die voor verzadigd vet en zout, twee jaar eerder dan gepland bereikt heeft. Vanuit Mondelez’ duurzaamheidsstrategie Impact for Growth kiest het bedrijf voor een holistische benadering.

Herformulering

“Belangrijk bij het herformuleren van de recepturen is wel dat het ‘DNA’ van het merk intact blijft”, vertelt Sarah Delea, senior director Well-being & Community Involvement vanuit de Verenigde Staten (VS).

Voor het ene merk is dit gemakkelijker dan voor het andere: “Het gebruik van volkoren granen sluit bijvoorbeeld beter aan bij onze ontbijtgraanproducten van belVita dan bij een merk als Oreo voor koekjes met chocoladesmaak.” Mondelez International ontwikkelde daarom de variant ‘Oreo Thins’: Dunnere Oreo-koekjes met dezelfde beleving maar met minder calorieën.

Niet vanzelfsprekend

“Productontwikkelaars mogen de volledige receptuur van het oorspronkelijke product niet uit het oog verliezen”, benadrukt de senior director. Veel ingrediënten hebben vaak verschillende functies in het product. Denk hierbij aan smaak, behoud van textuur, houdbaarheid en uiterlijk.  “Minder vet, meer onverzadigde vetten en minder zout, maar ook het gebruik van volkoren granen is niet evident voor productontwikkelaars, hoe graag marketeers dit ook willen”, aldus Delea.

Holistische benadering

Een bijkomend voordeel van de holistische aanpak is volgens Delea dat bedrijven gelijktijdig verschillende ingrediënten onder de loep kunnen nemen, vanuit het oogpunt van gezondheid, maar ook vanuit duurzaamheid. Hierbij denkt de senior director aan trends als clean labeling, natuurlijke en minder ingrediënten en duurzaam sourcen.

Duurzame productontwikkeling

Volgens Delea richt duurzaam gedreven productontwikkeling zich op het totale welzijn van de consument. “Dat gaat dus verder dan alleen een gezonde voedingswaarde van al onze producten.”

Het Impact for Growth-rapport laat weten dat alle palmolie die verwerkt wordt door Mondelez RSPO-gecertificeerd is en dat driekwart van de Harmony-tarwe op duurzame wijze geteeld wordt. Dat laatste houdt in: minder waterverbruik, bescherming van de lokale biodiversiteit en goed bodembeheer.

In de VS, Canada en de Europese Unie (EU) is 15% van de eieren kooivrij. Het doel om geen legbatterijeieren te gebruiken in de VS en Canada (in 2020) en de EU (in 2025) is nog niet behaald.

Technologische informatievoorziening

Om de consument te informeren en bewust te laten worden op het gebied van duurzaam en gezond eten, is technologie een uitstekend middel. Delea ziet veel mogelijkheden in smart labels, informatiezuilen in winkels en e-commerce. Smartphones en computers geven onbeperkte mogelijkheden voor informatievoorziening.

Video

Reageer op dit artikel