nieuws

Questionmark: ‘Hoeveelheid zout in pizza’s nog altijd te hoog’

Ingrediënt & Product

Questionmark: ‘Hoeveelheid zout in pizza’s nog altijd te hoog’

Volgens de pizza margherita-wijzer van Questionmark voldoet geen enkele pizza aan het zoutcriterium van maximaal 2 gram dat is opgesteld door het Voedingscentrum om als hoofdmaaltijd in de Schijf van Vijf te passen.

De hoeveelheid zout in een merkloze pizza van Jumbo bevat ruim 3,5 keer meer zout dan is aanbevolen. Zij staan hiermee onderaan de pizza margherita-wijzer. De minste hoeveelheid zout zit in de merkloze pizza margherita die verkocht wordt bij Albert Heijn. Met 2,7 gram zout scoren zij het beste.

De QM-wijzer kijkt naast zoutgehalte ook naar de energetische waarde van het product en naar het gebruik van biologische grondstoffen.

De pizza’s van Jumbo (#2), Plus (#7), Daily Chef (#8), Wagner (#14) en de merkloze pizza die verkocht wordt bij de Jumbo (#16) voldoen niet aan het criterium van 2918 kilojoule ─ 700 kilocalorieën dat het Voedingscentrum stelt voor een hoofdmaaltijd.

De belofte van voedselproducenten, brancheorganisaties en de overheid om de hoeveelheid zout in koel- en diepvriespizza’s te reduceren, werpt nog geen vruchten af, concludeert Questionmark. Sinds 2013 is de hoeveelheid zout in diepvriespizza’s met slechts 0,1 gram per 100 gram gereduceerd.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat loopt tot eind 2020, heeft al vele stappen gezet naar de verbetering van het productaanbod. Echter ligt de verantwoordelijkheid voor zoutreductie nog altijd bij producenten zelf.

Dr. Oetker Nederland

Geertjan Vorstenbosch, marketing manager van Dr. Oetker Nederland over zoutreductie bij Dr. Oetker: “De afgelopen 10 jaar hebben wij het zoutgehalte van onze pizza’s met gemiddeld 20% gereduceerd. Wij kiezen voor een fasegewijze aanpak en ook de komende jaren werken wij aan verder zoutreductie.”

 

Reageer op dit artikel