nieuws

Unilever haakt aan bij Green Protein Alliance (radio-item)

Ingrediënt & Product

Unilever haakt aan bij Green Protein Alliance (radio-item)

De samenwerking van Unilever met de Europese Vegetarische Unie vorig jaar was al een teken dat de multinational werk wil maken van vegetarische producten. Gisteren werd bekend dat de multinational zich ook aansluit bij de Green Protein Alliance, het samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties op plantaardige eiwitten makkelijker beschikbaar te maken.

Tijdens het eerste Green Protein Event een jaar na de start van GPA, Green Protein Alliance, was de stemming positief. In de Arendshoeve, een letterlijk groene ruimte in Aalsmeer, was GPA blij te melden dat sinds de start ook Jumbo zich vorig jaar had aangesloten naast AH die al vanaf het begin meedeed. Ook de aansluiting van Unilever werd vol trots aangekondigd.

 

Voedseltop

Plantaardige eiwitten hebben het tij mee. Tijdens de Voedseltop een paar weken eerder was al veel aandacht voor plantaardige eiwitten. RIVM publiceerde een rapport waarbij het de overheid adviseert op via een integrale aanpak te sturen op een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken. Het RIVM stelt dat dit zal leiden tot een daling van het aantal chronisch zieken. Verder moet het leiden tot kleinere gezondheidsverschillen tussen Nederlanders en een lagere milieubelasting van voedsel. “De consumptie van minder vlees gaat bovendien samen met minder voedselinfecties”, aldus de onderzoekers.

 

Balans 50:50

Een menu met meer plantaardige eiwitten, daar richt de GPA zich op. Jeroen Willemsen, mede-initiatiefnemer van GPA vertelt dat het samenwerkingsverband zich richt op een balans van 50:50 voor de consumptie van plantaardig versus dierlijk eiwit. “De balans is nu doorgeschoten naar dierlijk. We moeten terug naar de 50:50 in 2025.”

 

Wat heeft GPA een jaar sinds de oprichting bereikt en wat zijn de plannen voor dit jaar? Luister naar een interview met Jeroen Willemsen tijdens het GPA-event.

 

Ruime keus in plantaardige eiwitten

Staatssecretaris Martijn van Dam maakte de organisatie een groot compliment voor de voortvarendheid waar ze mee aan de slag zijn gegaan. “Het is bijzonder om te zien dat zowel grote retailers als kleine bedrijven zich aansluiten bij dit initiatief. En er is ruime keus: lupine, zeewier, soja.”

 

Hij maakte tijdens het event bekend dat de overheid startups op het gebied van plantaardige eiwitten zal ondersteunen via de New Food Challenge, een ideeënwedstrijd. Voor deze wedstrijd is 1,8 miljoen euro beschikbaar.

 

“We zoeken naar producten die de nieuwsgierigheid aanwakkeren. Producten voor een breed publiek die denken laat ik een wat anders eten dan het karbonaadje of de gehaktbal die ik altijd neem.”

 

Matrix belangrijk

Corné van Dooren van het Voedingscentrum gaf aan dat deze week de Etiketwijzer deze week wordt getest in de supermarkten. Hij gaf aan dat ze nog gegevens misten van groene eiwitten en riep de aanwezigen op om die informatie aan te leveren.

 

De boodschap die Van Dooren de aanwezigen wilde meegeven was die van de matrix. “We moeten niet alleen focussen op het eiwit, maar ook op de diepere laag rond het eiwit, de matrix. Bevat de matrix vezels, vitamines en mineralen zoals ijzer of bevat het verzadigd vet en zout? Deze omgeving bepaalt of producten zoals noten, granen, bonen of zeewier gezond zijn. ”

Reageer op dit artikel