artikel

Variatie plantaardige eiwitten groeit

Ingrediënt & Product

Nu zowel multinationals als start-ups aanhaken bij de trend van plantaardige eiwitten, breiden ingrediëntenleveranciers hun aanbod op dit gebied uit. Dit geldt ook voor aanbieders van emulgatoren, smaakversterkers en cultures. Deze producenten letten ook steeds meer op de duurzaamheid van hun alternatieven.

Variatie plantaardige eiwitten groeit

Begin oktober waren op de Keulse eindproductenbeurs Anuga al veel producten met plantaardige eiwitten te zien, al dan niet gemengd met zuivel of vlees in een hybride product. Ook op de Parijse ingrediëntenbeurs Food ingredients Europe (FiE), die begin december plaatsvindt, lijken veel aanbieders aan te haken bij deze trend. Lange tijd was soja-eiwit een van de belangrijkste plantaardige alternatieve eiwitten voor dierlijk eiwit, nu kunnen productontwikkelaars kiezen uit een reeks aan andere mogelijkheden. Ze hoeven ook niet bang te zijn dat de plantaardige ingrediënten voor verschillende applicaties niet meer beschikbaar zijn.

Erwteneiwit

Het Belgische bedrijf Cosucra meldde onlangs dat het investeert in een extra fabriek voor de productie van erwteneiwit in het Deense Aarhus. Het bedrijf, dat onder andere inuline uit cichorei produceert, investeerde vorig jaar al 35 miljoen euro in de uitbreiding van de fabriek in België. Wat Cosucra merkt is dat erwteneiwit niet alleen meer wordt gebruikt om de kosten te reduceren, het wordt ook toegepast uit oogpunt van gezondheid en vanwege functionele en duurzame eigenschappen. De nieuwe fabriek in Aarhus is een oude verwerkingsplant voor de verwerking van sojabonen in de buurt van de haven. Op deze locatie zal Cosucra erwten verwerken uit de Baltische staten. Deze worden per zee aangevoerd.

CO2-voetafdruk verlagen

Doel van dit project is om de CO2-voetafdruk van het proces te minimaliseren, mede door reststromen in biogas om te zetten. Door op deze manier de CO2-voetafdruk van het erwteneiwit te verlagen, wordt het duurzamer dan andere plantaardige eiwitalternatieven. Het bedrijf verwacht dat plantaardige producten steeds meer mainstream worden. Daarbij gaat het niet alleen meer om vleesvervangers: ook in dranken, bakkerijproducten en snacks worden steeds vaker plantaardige eiwitten gebruikt.

Erwteneiwit

Het Franse Roquette investeerde twee jaar geleden al 282 miljoen euro in een erwteneiwitfabriek in Manitoba (Canada) om aan de erwteneiwit vmt 13wereldwijd groeiende vraag naar het ingrediënt te voldoen. Op de FiE toont Roquette Nutralys S grade, oplosbare erwteneiwitten voor eiwitverrijking die als alternatief kunnen dienen voor soja in een reeks aan applicaties. De S85 Plus D van Roquette is een erwteneiwit met een hoge oplosbaarheid en lage viscositeit voor toepassingen zoals eiwitshakes. Volgens het bedrijf is de ongewenste ‘groene’ smaak in vergelijking met andere erwteneiwitten minder nadrukkelijk.

Peulvruchten en zaden

Op de FiE tonen verschillende bedrijven eiwitten die uit peulvruchten en zaden worden gewonnen. Zo presenteert het Italiaanse bedrijf Martino Rossi een eiwitpoeder dat gemaakt is van rode linzen. Volgens het bedrijf heeft het poeder een hoog eiwitgehalte en weinig vet. Ook is het rijk aan de vitaminen A, B1, B2, B3 en C en de mineralen calcium, kalium en ijzer. Het poeder bevat ook vezels. Het bedrijf heeft ook poeder dat van zwarte bonen gemaakt is. Dit poeder is rijk aan eiwit en vezels en bevat de vitaminen B1 en B3 en de mineralen kalium, fosfor, magnesium, ijzer, calcium en mangaan.

Ook het Nederlandse Ebro Ingredients zet in op peulvruchten. Zo gebruikt het bedrijf onder andere kikkererwten, cannellinibonen en rode, groene en gele linzen. De eiwitten worden via diverse technieken uit de peulvruchten gewonnen. Ze worden toegepast in ingrediënten zoals voorgekookte bloem, flakes, eiwit- en zetmeelconcentraten en getextureerd eiwit. Het Duitse All Organic Treasures presenteert ei- wit uit biologische zonnebloemzaden. Volgens het bedrijf is het een waardevol eiwit met een lichte notensmaak dat vooral goede emulgerende eigenschappen heeft. Het ook uit Duitsland afkomstige ICL Food Specialties heeft een getextureerd eiwit uit tuinbonen.

Aardappeleiwit

Avebe zet tijdens de FiE in op aardappeleiwit en -zetmeel voor zuivelvrije producten en gelatinevrije snoepjes. De aardappelverwerker is in 2007 begonnen met het winnen van aardappeleiwit uit aardappelsap. “In die beginjaren moesten we heel erg duwen in de markt. Dat is nu helemaal omgekeerd. We worden gebeld door potentiële klanten die kippenei-eiwit willen vervangen”, vertelt marketingmanager Jaap Harkema. Avebe heeft met de ontwikkeling van aardappeleiwit goed ingespeeld op de huidige populariteit van plantaardige producten. Harkema: “Soja en tarwe waren al op de markt. Dat zijn echter allergenen, aardappeleiwit is dat niet. We wisten dat er een markt moest zijn voor een goed plantaardig, allergeenvrij eiwit dat ook nog eens emulgeerde en goed geleerde en schuimde.”

 

Food ingredients Europe

Datum: 3-5 december

Locatie: Parc des expositions, Paris Nord, Villepinte (F)

 

Reageer op dit artikel