artikel

‘Verwerk insect niet zichtbaar in product’

Ingrediënt & Product

‘Verwerk insect niet zichtbaar in product’

Insecten als alternatieve eiwitbron is een veelbesproken onderwerp. Maar gaat de Nederlandse consument straks ook echt overstag?

Veel knelpunten moeten nog worden overwonnen. Er is nog te weinig bekend over eetbare insecten en de prijs veel te hoog. Wat moet de industrie doen om dit te veranderen en is dat haalbaar?

Consumenten zijn nog altijd erg terughoudend in het eten van insecten. Dat heeft niet alleen met het idee te maken. Volgens professor Arnold Huis, voormalig hoogleraar van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit, heeft de uitblijvende doorbraak van het eten van insecten deels te maken met de hoge prijs. Eigenaar Erwin van Erp van Tasty-bugs, een insectenkwekerij in het Limburgse Kessel, bevestigt dit. “Oorzaak van de hoge kosten is vooral het verwerkingsproces. In Nederland wordt 95 procent van de insecten gevriesdroogd. Bij deze relatief dure techniek wordt vocht onttrokken aan de insecten, waardoor ze ook buiten de koeling houdbaar worden.”

Onderzoek nodig

Patricia Stevens van het bedrijf Bugalicious, dat consumenten informeert over eetbare insecten, geeft aan dat de hoge prijs van vriesdrogen niet het enige probleem is waardoor insecten nog niet massaal op het menu worden gezet. “Deze verwerkingsmethode verandert de smaak van de insecten drastisch. En zeker niet ten goede. Het is dus van groot belang dat er meer onderzoek komt naar betere verwerkings- en bewaarmethoden.”

Naast smaakverbetering kan de sector ook nog stappen zetten in informatievoorziening en transparantie. Niet alleen tussen kwekers en producenten onderling, maar ook naar consumenten. Daarom organiseert Tasty-bugs proeverijen en rondleidingen voor bedrijven en scholen. Tevens is het bedrijf in gesprek met Wageningen Universiteit en de HAS Hogeschool om een locatie voor onderzoek te openen binnen het productiebedrijf.

Webshops met insecten

Inmiddels zijn er al verschillende webshops waar consumenten eetbare insecten kunnen bestellen. Ook bieden steeds meer bedrijven producten aan waarin insecten – al dan niet zichtbaar – zijn verwerkt. Er blijkt vraag naar te zijn. Zo verkoopt Jumbo al enige tijd twee producten met insectenvlees: een burger en een schnitzel. De supermarktketen is positief over deze productlijn en blijft deze ook verkopen in tweehonderd winkels en via de website. Volgens de woordvoerder van Jumbo zijn er wel grote regionale verschillen. “Amsterdam is duidelijk koploper in de verkoop van deze producten.”

Of de producten met insectenvlees nog verder uitgebreid worden, kan Jumbo nog niet zeggen. “Dat hangt af van de consument.” Niet alleen de producten waarin insecten verstopt zitten, doen het goed. Vleesproducent Deli Ostrich uit het Belgische Wingene maakt sinds 2014 ballen, burgers en crisps. In al deze producten zijn insecten duidelijk zichtbaar verwerkt. Directeur Luc Deleersnyder: “Na de eerste hype, waarin onze producten veel aandacht van de media kregen, zagen we een kleine dip. Gelukkig heeft zich sinds eind vorig jaar weer een stijgende lijn ingezet. Dit is mede te danken aan export naar onder andere Nederland.”

De producent heeft dan ook al verschillende nieuwe producten klaarliggen, zoals quiches en sushi. “En we zien zeker ook verdere groeimogelijkheden voor de toekomst. Kansen daarvoor liggen bij de nieuwe generaties, die het eten van insecten veel makkelijker als normaal zullen beschouwen”, vervolgt Deleersnyder. Marijn Lanting van insectenkwekerij Proti-farm in Ermelo beaamt dit. “De jongere generatie is heel belangrijk. Die staat er meer voor open. Daarom ontwikkelen we nu een expositie voor kinderen. Op die manier willen we het eten van insecten normaler maken.”

Verstopte insecten

Stevens organiseert met Bugalicious proeverijen en workshops en reist met een foodtruck de verschillende festivals af. Zij heeft gemerkt dat consumenten nieuwsgierig zijn, maar dat er wel een hoge, mentale drempel is. “Wat helpt om deze te verlagen, is de insecten onzichtbaar in producten te verwerken. Als de consument de insecten niet ziet, is de drempel aanzienlijk lager”, aldus Stevens. Van Erp van Tasty-bugs is het met haar eens. “De toekomst voor deze branche zit in producten waarin insecten zijn verwerkt, niet in losse insecten. Wij zijn daarom ook in samenwerking met verschillende producenten om producten te ontwikkelen waar insecteneiwit aan is toegevoegd, zoals pasta, soep en kroketten.”

Ook bij Sligro zien ze geen toekomst in de consumptie van zichtbare insecten. Woordvoerder Wilco Jansen van Sligro Food Group: “Daar is nog geen behoefte aan, want de noodzaak is nog niet groot genoeg. Eiwitten uit insecten die verwerkt worden in allerlei producten, kunnen in de toekomst wel een goed alternatief zijn.”

Het is duidelijk dat er voor de insectenindustrie nog veel werk aan de winkel is, willen consumenten massaal overstag gaan. Vooralsnog blijft de productgroep een niche voor consumenten die het kunnen en willen betalen. Wel werkt de branche er hard aan om hier verandering in te brengen. De branche is ervan overtuigd insecten tot een algemeen geaccepteerd en betaalbaar product te kunnen maken.

Duurzaam en gezond

Het wereldvoedselprobleem draait om eiwitten en dan met name dierlijke eiwitten. Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. Ten tweede is de CO2-uitstoot flink lager. Ten slotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest. Insecten zijn ook gezond. Ze leveren eiwitten, ijzer, zink en vitamine A, B12 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur.

Reageer op dit artikel