nieuws

Insectenboerderij Protifarm krijgt miljoenen-injectie

Economie & Bedrijven

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL gaat samen met enkele anonieme investeerders miljoenen investeren in het Ermelose bedrijf Protifarm. Dit bedrijf verwerkt larven van de buffalokever tot ingrediënten voor voeding. Onder meer hamburgers staan op het menu.

Insectenboerderij Protifarm krijgt miljoenen-injectie

Insectenboerderij Protifarm krijgt miljoenen-injectie

Nutriëntenbrokken gemaakt van larven van de buffalokever. Foto: Protifarm

De investering, waarvan het exacte bedrag niet wordt genoemd, moet ervoor zorgen dat Protifarm verder kan groeien en internationaal een voortrekker blijft in deze markt. Dat de vleessector langzaamaan ombuigt naar alternatieven, is een trend die al enkele jaren zichtbaar is. Vleesloos eten is voor steeds meer consumenten een optie, maar vlees en de eiwitten daarin, worden door velen toch nog graag gegeten.

Steeds meer bedrijven zien dan ook voordelen in de insectenmarkt. Het Ermelose bedrijf levert bijvoorbeeld aan Bld Foods, een bedrijf dat hamburgers gemaakt van insecten op de markt heeft gebracht.

Landbouwsector in opkomst

Het is een landbouwsector in opkomst. Insecten eten heeft namelijk grote voordelen, vergeleken met de dierlijke eiwitten, zoals die van kip, vis, rund en varken. Insecten gebruiken maar een fractie van de ruimte en voeding voor vee. De CO2-uitstoot is beperkt. Op deze maatschappelijke en milieu-vraagstukken anticipeert Protifarm.

De insectenkwekerij Protifarm is hard op weg naar 7 miljard insecten. De buffalokever heeft een neutrale, milde smaak. Het is een sterk dier en is met 28 dagen volgroeid en klaar voor verwerking.

Voederconversie van de kever ten opzichte van vee.

Hypermodern bedrijf

In 2015 nam Protifarm een insectenkwekerij over op dezelfde locatie in Ermelo. Sindsdien is een hypermoderne, gerobotiseerde insectenboerderij ontwikkeld. De insecten worden op dezelfde locatie verwerkt: Protifarm haalt essentiële aminozuren, vitamines, mineralen, vezels en vetten uit de insecten en maakt hiervan oplosbare poeders. Van de insecten ziet de consument uiteindelijk niets meer terug.

Midden-Oosten en VS

Het bedrijf verkoopt nu vooral in Europa, maar wil ook de Aziatische markt en de Verenigde Staten veroveren. Om die groeispurt te stimuleren, steken de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en anonieme investeerders dus nu enkele miljoenen in het bedrijf.

Protifarm is wereldwijd de grootste op het gebied van menselijk voedsel. Het bedrijf ziet in de Verenigde Staten onder meer kansen op de sportmarkt.

Inzetten op gewenste groei

Met de investering van Oost NL en andere investeerders kan Protifarm een stap zetten in de gewenste groei. Tom Mohrmann, CEO van Protifarm: ‘Met deze investering kunnen we doorgroeien in capaciteit en onze kweek- en verwerkingsprocessen optimaliseren. We investeren ook in sales-, marketing- en R&D-activiteiten, zodat we internationaal voorop kunnen blijven lopen in deze markt.’

Bart Hoeflaak, teammanager Food van business unit Capital is trots dat Oost NL een bijdrage kan leveren aan de groei van Protifarm: ‘Oost NL investeert in bedrijven met oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. We zien de eiwittransitie als een van de grootste uitdagingen van deze tijd en ondersteunen bedrijven die daarmee bezig zijn. Juist omdat ze aansluiten bij de behoefte van de toekomst zien we ook een groot economisch potentieel. Voor de regio is het goed als een bedrijf als Protifarm zich hier kan ontwikkelen.’

Bron: Vleesmagazine

Reageer op dit artikel