nieuws

Vleesfabriek Offerman reinigde machines niet correct

Economie & Bedrijven

Door gebrekkige hygiëne kon de pathogene listeriabacterie jaren overleven in de vleeswarenfabriek van Offermans, onderdeel van Ter Beke, en slachtoffers maken. Dat bleek niet duidelijk tijdens de officiële inspecties, maar wel toen er al doden gevallen waren, meldt De Tijd op 8 oktober.

Vleesfabriek Offerman reinigde machines niet correct

De listeriabacterie was al sinds 2017 aanwezig in de vleeswarenfabriek van Offermans in Aalsmeer, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Haar inspecteurs troffen de bacterie meerdere keren aan in de fabriek, maar nooit boven de wettelijke grens. “Natuurlijk wil je die bacterie liever niet in je fabriek, maar wettelijk was er niks mis”, zegt een woordvoerder van de NVWA in De Tijd.

Meer controles

Uit voorzorg volgden meer controles door de NVWA. Ook Ter Beke zelf controleerde zijn vlees vaker op listeria. Maar nooit werd de alarmdrempel overschreden. Dat er al die jaren evenwel problemen waren met de hygiëne in de fabriek, bleek op 31 juli dit jaar.

NVWA stelde vast dat de bacterie die – althans volgens de officiële verslagen – in lage concentraties leefde in de Ter Beke-fabriek, ook in de lichamen van zieke en overleden mensen aanwezig was. Niet elk product wordt gecontroleerd. 

Extra toezicht

Begin augustus plaatste de NVWA de fabriek onder extra toezicht. De inspecteurs stelden vast dat Ter Beke zijn machines niet correct schoonmaakte. “Bij één machine versneed het bedrijf verschillende vleessoorten. Normaal moet de machine tussendoor gereinigd worden, maar dat gebeurde niet grondig genoeg”, aldus de NVWA. Een boete volgde. Hoe hoog die was, wil de Nederlandse voedselinspectie niet kwijt.

Toen woensdag 2 oktober bleek dat de bacterie nog aanwezig was, ging de NVWA een stap verder. Ze sloot de fabriek en besloot dat alle producten uit de winkelrekken moesten.

Reactie Ter Beke

Het klopt niet dat zijn bedrijf een boete kreeg, zegt Ter Beke-CEO Francis Kint in De Tijd. “Het is wel juist dat we sinds de zomer onder verhoogd toezicht stonden. Maar elk bedrijf krijgt geregeld controleurs over de vloer. We hebben altijd correct meegewerkt. Nooit is een overschrijding van de norm vastgesteld.”

Dat de inspecteurs vaststelden dat niet alles correct verliep, erkent de CEO. “Bij zulke inspecties zijn er altijd opmerkingen. Niet alles loopt altijd 100 procent correct. We hebben wel altijd de raad van de inspecteurs gevolgd.”

Bron: De Tijd

, hoofdredacteur van de Nieuwsbrief Voedselveiligheid van , legt in Met het Oog op Morgen op uit wat de bacterie precies doet, waar ‘ie vandaan komt en hoe voorkomen kan worden dat de bacterie in ons vlees terechtkomt.

Reageer op dit artikel