nieuws

Na Beyond Meat komt ook producent vleesalternatieven Impossible Foods naar Europa

Economie & Bedrijven

Beyond Meat maakte al de overstap vanuit de Verenigde Staten naar Europa en nu waagt ook de andere grote Amerikaanse maker van vleesvervangers vermoedelijk de sprong: Impossible Foods.

Na Beyond Meat komt ook producent vleesalternatieven Impossible Foods naar Europa

De maker van vleesalternatieven zoals the Impossible Burger heeft in Nederland een aanvraag gedaan om de Europese markt te kunnen betreden.

Vleesalternatieven

Er is een groot verschil tussen de producten van Impossible Foods en die van concurrenten als Beyond en de Nederlandse producenten Vegetarische Slager en Vivera. Impossible gebruikt een speciaal ontwikkeld soja-eiwit genaamd leghemoglobine of kortweg heme. Dat stofje geeft vleesvervangers volgens het bedrijf een echte vleessmaak en zorgt voor ‘bloederigheid’ in de pan.

Heme

In Europa zijn genetisch gemanipuleerde voedingsstoffen aan strengere regels gebonden. Heme wordt door Impossible Foods gemaakt uit genetisch gemanipuleerd gist. Als heme in Nederland goedkeuring krijgt dan wordt het automatisch toegelaten in de hele Europese Unie.

Samenwerkingen

De vraag naar vegan ‘vlees’ stijgt enorm. Veel fabrikanten spelen op die ontwikkeling in. Zo nam voedingsgigant Unilever de Vegetarische Slager over en kondigen Beyond Meat en Impossible Foods de ene na de andere deal aan met grote ketens als McDonald’s en Burger King.

Beyond Meat

Beyond Meat maakte eerder bekend  samen met Zandbergen World’s Finest Meat in een nieuwe productiefaciliteit in Zoeterwoude plantaardige vleesvervangers produceren voor de Europese markt.

Dit is de eerste productiefaciliteit van Beyond Meat buiten de Verenigde Staten. Naar verwachting zal de bouw van de fabriek in het eerste kwartaal van 2020 worden afgerond. Door lokaal de plantaardige producten te produceren zal de CO2-voetafdruk van het bedrijf worden verkleind. Tegelijkertijd kan Beyond Meat producten in heel Europa sneller leveren.

Zandbergen

“De reactie van consumenten in Europa op de producten is positief en we kijken ernaar uit om die klanten beter te kunnen bedienen met lokaal geproduceerde producten. We zijn blij dat we sterke strategische partners, zoals Zandbergen, in Europa hebben om ons te helpen onze wereldwijde aanwezigheid te vergroten”, aldus Seth Goldman, executive chairman van Beyond Meat.

Het is nog niet bekend of Impossible Foods net als Beyond Meat ook een in Nederland een fabriek gaat opzetten.

Reageer op dit artikel