nieuws

India ontdekt verboden prijsafspraken bierbrouwers AB InBev, Carlsberg en United Breweries

Economie & Bedrijven

De grote internationale bierbrouwers hebben verboden prijsafspraken gemaakt in India.

India ontdekt verboden prijsafspraken bierbrouwers AB InBev, Carlsberg en United Breweries

Dat is de conclusie van de Indiase mededingingsautoriteit CCI na onderzoek bij de drie bierbrouwers, zo meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De resultaten worden niet officieel bekendgemaakt.

Heineken

Het gaat om bierreus AB InBev, Carlsberg en United Breweries. Van die laatste is Heineken mede-eigenaar. AB InBev trok in 2018 zelf aan de bel over vermoedens van een bierkartel. Bij invallen later dat jaar bij de drie brouwers zou bewijs zijn gevonden dat in de richting wees van 15 tot 20 managers bij de bedrijven. Die zouden in het geniep overlegd hebben over bierprijzen.

Bierbrouwers

De drie bedrijven hebben samen ongeveer 85 procent van de Indiase biermarkt, die goed is voor 7 miljard dollar, in handen. Volgens eerdere berichten zou ze een totale boete van 285 miljoen dollar boven het hoofd hangen.

Carlsberg wilde afgelopen week niet reageren op de verboden prijsafspraken, maar gaf eerder aan alle “geldende wet- en regelgeving te voldoen”, aldus de brouwer in de India Times.

In dezelfde krant stelt ’s werelds grootste bierbrouwer AB Inbev dat het niet toepasselijk is om op dit moment te reageren. Wel zegt het concern alle antitrustwetgeving “erg serieus  te nemen.”

United Breweries

United Breweries begrijpt dat het onderzoeksrapport is ingediend bij de CCI en het bedrijf zal zijn eigen zaak presenteren bij de hoorzitting van de onderzoekscommissie. Het bedrijf benadrukt verder volledige openheid van zaken te geven bij het onderzoek van de Indiase mededingingsautoriteit.

 

Reageer op dit artikel