nieuws

Cargill investeert in eiwit van gele erwten

Economie & Bedrijven

Cargill investeert 75 miljoen dollar in Puris om de productie van plantaardige eiwitten te verdubbelen. Deze eiwitten worden gemaakt van gele erwten.

Cargill investeert in eiwit van gele erwten

Puris gebruikt de 75 miljoen dollar (68.5 miljoen euro) om haar bestaande faciliteit in Dawson (Minnesota) aan te passen voor eiwitproductie. Met het in gebruik nemen van deze faciliteit beschikt zij nu over drie faciliteiten in Noord-Amerika die zich volledig focussen op eiwitproductie.

Plantaardige eiwitten

In januari 2018 startte Cargill en Puris een gezamenlijke onderneming. Cargill investeerde toen al 25 miljoen dollar om de capaciteit van Puris’ faciliteit in Wisconsin te vergroten. Cargill breidde toen haar portfolio uit met alternatieve eiwitten van erwt.

Tussen januari 2016 en december 2018 groeide de afzet van op erwten gebaseerde eiwitten met negentien procent. Deze eiwitten worden gebruikt in plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees. Met een groeiende wereldpopulatie, die in 2050 wordt geschat op negen miljard mensen, blijkt de vraag naar plantaardige eiwitten elk jaar te groeien.

“De vraag naar plantaardige eiwitten groeit. Daarom willen we zeker weten dat we samen met Puris, aan deze vraag kunnen voldoen,” zegt Laurie Koenig van Cargill.

Erwtenverbouwing

Puris maakt gebruik van een netwerk van boeren voor de cultivatie van het gepatenteerde non-GMO erwtenzaad. Dit netwerk bestaat uit vierhonderd boeren uit de Verenigde Staten die de erwten verbouwen.

Volgens Tyler Lorenzen, directeur van Puris, levert de uitbesteding van de erwtenverbouwing de boeren economische voordelen op.  Daarnaast helpt het de boeren volgens Lorenzen ook om de grond te vernieuwen. Het bedrijf koopt de erwten van de boeren en maakt daar vervolgens isolaten van zoals eiwitten, zetmeel en vezels.

Reageer op dit artikel