nieuws

Snackfabrikant Mondelēz krijgt boete voor fraude met graanprijzen

Economie & Bedrijven

De Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Mondelēz heeft een boete van 16 miljoen dollar gekregen voor manipulatie van graanprijzen. Het gaat om een schikking over een kwestie die speelde in 2011.

Snackfabrikant Mondelēz krijgt boete voor fraude met graanprijzen

Mondelēz liet destijds doorschemeren op langere termijn interesse te hebben in een grote hoeveelheid granen, door termijncontracten te tekenen. In werkelijkheid had het bedrijf niet zo veel graan nodig, maar het profiteerde van boerenbedrijven die hun graan tegen lagere prijzen verkochten. Dat leverde 5 miljoen dollar op.

Te weinig geld voor graan

De Amerikaanse toezichthouder CFTC (Commodity Futures Trading Commission) wijst erop dat boeren door de acties van de multinational te weinig hebben gekregen voor hun producten. Mondelēz was destijds nog onderdeel van Kraft Foods.

Reuters meldt dat Mondelēz en Kraft Heinz het niet eens zijn met de beslissing van CFTC omdat ‘het een verkeerd beeld geeft van de voorwaarden en geest van de order’. Ze zullen de beslissing aanvechten.

Reageer op dit artikel