nieuws

Zorgen om nieuwe premier Boris Johnson plus de tien grootste gevolgen bij no-deal Brexit voor Nederlandse voedingsindustrie

Economie & Bedrijven

Zorgen om nieuwe premier Boris Johnson plus de tien grootste gevolgen bij no-deal Brexit voor Nederlandse voedingsindustrie

De Food & Drink Federation (FDF), vertegenwoordiger van de voedingsmiddelensector in het Verenigd Koninkrijk, heeft haar zorgen uitgesproken over een no-deal Brexit. De aanleiding is de benoeming van Boris Johnson als nieuwe premier. Ook zet VMT de tien grootste gevolgen voor de Nederlandse voedingsindustrie op een rijtje.

De voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie in het Verenigd Koninkrijk. Deze industrie is dan ook erg belangrijk voor de nationale infrastructuur van het land, zegt Ian Wright, Chief Executive van FDF. Volgens hem zijn er 450.000 mensen werkzaam in de Britse voedingsmiddelenindustrie..

‘Plan voor Succes’

Wright vertelt over het plan dat de sector heeft opgesteld: “De voedingsmiddelenindustrie heeft pas het ‘Plan voor Succes’ gepubliceerd. Dit  laat zien hoe we gezamenlijk de voedselketen van het Verenigd Koninkrijk kunnen verbeteren en hoe we, in samenwerking met de overheid, de export kunnen vergroten, talent kunnen ontwikkelen en innovatie kunnen aanmoedigen.”

Prijsstijging voedingsmiddelen

Een no-deal Brexit zou er echter voor zorgen dat het plan in duigen valt. “Een no-deal Brexit zal serieuze, en in sommige gevallen fatale, gevolgen hebben voor de voedingsmiddelenindustrie in het Verenigd Koninkrijk,’ vertelt Wright.

Hij vertelt waarom een no-deal Brexit zulke serieuze gevolgen heeft: “De prijzen zullen stijgen, er zullen significante tekorten ontstaan van bepaalde producten en er zal daardoor een ontwrichting komen in de consumentenmarkt.”

“Binnen enkele weken zullen consumenten serieuze gevolgen en veranderingen merken. Zo zullen bepaalde producten niet meer leverbaar zijn. Beperkt houdbare producten zijn hier als eerste de dupe van,” vult Tom Rycroft, Chief Operating Officer bij FDF, de gevolgen van een no-deal Brexit aan.

Tekorten

“Voedingsmiddelenproducenten kunnen geen extra vries- of koelruimte reserveren door beperkte beschikbaarheid in verband met kerst. Daardoor kunnen producenten niet extra produceren of opslaan. De import van het Verenigd Koninkrijk zal toenemen omdat voorraden opraken. Daardoor zal een no-deal Brexit enorme gevolgen hebben voor het beschikbare aanbod van voedingsmiddelen,” vertelt Rycroft verder.

Geen no-deal Brexit

Het FDF verzoekt daarom, namens de voedingsmiddelenindustrie, de overheid om niet voor een no-deal Brexit te gaan. “Wij verzoeken de nieuwe minister-president om, in samenwerking met ons, tot een overeenkomst te komen die een goede handel- en regelgeving met onze buurlanden garandeert. Alleen dan kan de voedingsmiddelenindustrie van het Verenigd Koninkrijk groeien.”

Nederlandse voedingsmiddelenindustrie

Een no-deal Brexit heeft ook gevolgen voor buurland Nederland. De tien grootste consequenties voor Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven als het eind oktober komt tot een harde Brexit:

  • Er zijn exportcertificaten nodig om spullen aan de overkant van het Kanaal te krijgen
  • De data-uitwisseling, invoerheffingen en douaneregels veranderen omdat het Verenigd Koninkrijk bij een harde Brexit een derde land wordt
  • Er komt een gezondheidsverklaring voor dierlijke en plantaardige producten
  • Goederen die voor het Verenigd Koninkrijk bestemd zijn, moeten worden uitgeklaard in de EU en worden ingeklaard in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor registratie bij de Nederlandse douane vereist is
  • Er zijn gezondheidscertificaten nodig voor inklaring in het Verenigd Koninkrijk
  • Bedrijven die producten leveren in het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor de ‘hele keten’: transport, verzekeringen, uitklaren, inklaren, invoerrechten, lokale btw en andere belastingen
  • Bedrijven die importeren en/of exporteren van en naar het Verenigd Koninkrijk hebben een EORI-nummer nodig
  • Het is belangrijk om beroep te doen op de btw-verleggingsregeling. Bedrijven die dit niet doen, moeten na de Brexit 21% btw voorfinancieren
  • Door hogere kosten door handelsbarrières zal de concurrentiepositie van de voedingsmiddelenindustrie mogelijk verzwakken
  • Het gebruik van het Britse biologische logo is niet meer toegestaan

Eerder schreef VMT al uitgebreid over de Brexit en eventuele gevolgen:

 

Reageer op dit artikel