nieuws

Abdij Grimbergen start eigen microbrouwerij

Economie & Bedrijven

De vergunningen zijn binnen om na meer dan tweehonderd jaar opnieuw te brouwen in Abdij Grimbergen. De microbrouwerij zal brouwtradities van eeuwenoude boeken uit de Abdijbibliotheek combineren met moderne en innovatieve technieken om beperkte editiebieren te produceren.

Abdij Grimbergen start eigen microbrouwerij

Pater Karel Stautemas, subprior van de orde, gaat de productie leiden samen met brouwmeester Marc-Antoine Sochon van Carlsberg. De subprior, gekozen door zijn confraters, gaat daartoe een formele brouwtraining volgen.

Tijdens de aankondiging van de nieuwe brouwerij, onthulde Grimbergen een beperkte editie Triple D’Abbaye om te laten zien wat voor soort bieren de microbrouwerij zal maken. Het editiebier is vijf maanden gelagerd in whiskeyvaten.

Grimbergen

Brouwerij Alken Maes in Alken (BE) brouwt het Grimbergenmerk voor merkeigenaar Carlsberg. Alken Maes zal de grote Grimbergenproducten blijven brouwen. De Abdij van Grimbergen zal beperkte editiebieren gaan brouwen.

Microbrouwerij

De abdijbrouwerij gaat jaarlijks zo’n  tienduizend hectoliter bier produceren. “Een bescheiden hoeveelheid,” vindt de abdij: “dit is minder dan de andere abdij- en trappistenbrouwerijen zoals Westmalle. Ter vergelijking: wereldwijd wordt er jaarlijks anderhalf miljoen hectoliter Grimbergen gebrouwen.”

De microbrouwerij opent voor publiek eind van 2020. Er zal een bezoekerscentrum komen. In de bar of het restaurant kunnen bezoekers de brouwsels drinken en deze combineren met de lokale keuken.

Abdijboeken

De middeleeuwse boeken hebben eeuwenlang in de uitgebreide bibliotheek van de abdij gelegen. Pas onlangs hebben  de paters ze doorgespit om brouwtechnieken bloot te leggen die tot nu toe verloren zijn gegaan aan de geschiedenis. Grimbergen is van plan om deze informatie in zijn microbrouwerij te gebruiken om unieke en uitzonderlijke bieren te creëren.

Sommige boeken dateren uit de twaalfde eeuw. De werken geven dan ook prijs hoe de Grimbergen-bieren in het verleden werden gebrouwen. De collectie heeft drie branden overleefd die de abdij hebben verwoest.

De derde brand in 1798 tijdens de Franse revolutie dreigde de verzameling boeken volledig te vernietigen, maar ze werden gered door de Grimbergermonniken. Ze sloegen een gat in de muur van de bibliotheek en verwijderden in het geheim ongeveer driehonderd boeken voordat de abdij voor de derde keer in brand werd gestoken en vernietigd.

Bieringrediënten

Stautemas: “We hebben uren doorgebracht met bladeren door de boeken, die zijn geschreven in het Latijn en het Oudnederlands. We hebben ingrediëntenlijsten gevonden voor bieren gebrouwen in de voorgaande eeuwen: de gebruikte hop, de soorten vaten en flessen, en zelfs een lijst van de werkelijke bieren die eeuwen geleden zijn geproduceerd.”

“Deze nieuwe kennis draagt bij aan ons brouwerfgoed en ik kijk er erg naar uit om dit te combineren met mijn training om het brouwen in de abdij van Grimbergen te doen herleven. We zullen doorgaan met verder studeren om meer te leren van de onontdekte geheimen van het boek.

Reageer op dit artikel