nieuws

Foodtrends 2019: Van stoer plantaardig tot gezond diepvries

Economie & Bedrijven

Foodtrends 2019: Van stoer plantaardig tot gezond diepvries

Aan het eind van elk jaar buitelen verschillende trendwatchers over elkaar heen om te voorspellen wat we het komende jaar gaan eten: van stoer plantaardig tot gourmet snacken. Bekijk de meest opvallende foodtrends voor 2019.

Volgens de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods gaan we volgend jaar Gourmet snacken. Snacken neemt al de maaltijden over en zal steeds chiquer worden. Dat betekent meer kaasplankjes, prosciutto en handgemaakte snacks die mensen kennen uit hun kindertijd. Verder voorspelt Whole Foods dat de populaire avocado en hummus ook de basis zullen worden voor icecream.

Volgens Food Inspiration zal food populisering in 2019 realiteit worden. Ideologie verdrijft kennis en smaak-expertise naar de achtergrond in het publieke debat. Volgens het platform zullen er nieuwe concepten worden ontwikkeld die het nieuwe normaal in food ridiculiseren en bewust zondigen promoten.

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk voorspelt dat plantaardig eten stoer zal worden. Bordewijk ziet dat op sociale media plantaardig eten veel vlezige kenmerken krijgt. Er wordt gerookt, gegrild en geroosterd met ingrediënten zoals champignons en aubergines.

Volgens de trendwatcher zal samenhangend met deze trend de paddenstoel populairder worden. Stoere chefs noemen het vaker shrooms als afkorting van het Engelse mushroom. Het gaat echter niet alleen op de champignon, maar ook om portobello’s, shiitakes en enokis en de nog onbekende maitake en eryngii. Het assortiment paddenstoelen zal het komende jaar groeien en verwerkt worden in tal van producten.

De fit foodie Mareyha Ibrahim verwacht dat diepvriesmaaltijden gezonder zullen worden. Ze zullen minder zout bevatten, gemaakt worden van duurzamere ingrediënten en uiteraard ook een uitgebreider aanbod aan plantaardige ingrediënten.

Culinair platform Bon Appetit maakte een grappige lijst met foodtrends waarvan ze hopen dat ze verdwijnen in 2019 zoals zoete hummus met chocolade en plantaardige paté.

VMT en Voedingnu wensen u een gelukkig en gezond 2019 toe!

Reageer op dit artikel