nieuws

Wie zijn de tien rijkste foodondernemers in de Quote 500?

Economie & Bedrijven

Wie zijn de tien rijkste foodondernemers in de Quote 500?

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zagen hun vermogen met 11,6% stijgen zo blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500. Ook de meeste foodondernemers uit de lijst werden rijker. Wie zijn de tien rijksten? “Het gemiddelde rendement van een fabrikant is 20% en van een retailer 3%.”

Onbedreigd blijft Charlene-Carvalho-Heineken (€12,8 miljard, +2,4%) verreweg de vermogendste persoon in de voedings-en drankenindustrie. Quote noemt de dochter van Freddy Heineken “ ’s lands rijkste huisvrouw.” Haar man Michel de Carvalho werkt als investmentmanagerbij Capital Generation Partners, een investeringsfonds voor de vermogens van ultrarijke families. Zoonlief Alexander de Carvalho is al jaren non-executive director in de raad van bestuur van Heineken. Ook is hij betrokken bij start Public.io, een platform dat helpt om overheidsdiensten efficiënter en beter te maken. Op hele grote afstand van De Carvalho-Heineken volgt Karel van Eerd op plaats zes met een vermogen van €2,1 miljard (+10,5%). Vorig jaar stond hij nog op 7.

2. Jumbo

Quote interviewde Karels zoon Frits van Eerd, ceo van Jumbo. Over de relatie met Jumbo’s leveranciers zegt hij: ‘Waar je veel meer succes mee bouwt is een partnership om samen goede rendementen te maken. Bovendien is het zo dat het gemiddelde rendement van een fabrikant 20% is en van de gemiddelde retailer 3%.”

3. Nolet: Ketel One

Na de familie van Eerd op de lijst volgt ondernemer Carel Nolet , bekend van de sterke dranken, op de elfde positie. Hij zag zijn vermogen stijgen met 12,5% tot €1,8 miljard (+12,5%). Volgens Quote weet de familie Nolet goed met zijn tijd mee te gaan. In de jaren tachtig begonnen de Nolets met Ketel One Vodka. Een grote reclamecampagne zorgde ervoor dat het bedrijf in het vizier kwam van bladen als Vanity Fair en de New Yorker. Ketel One sloeg aan en bevindt zich op dezelfde hoogte qua afzet als Grey Goose. Ketel 1 is volgens het zakenblad één van de best renderende bedrijven in de Quote 500. In 2017 bedroeg de nettowinst zo’n 40% van de omzet. Niet alles wat de Schiedams drankenfamilie aanraakt, verandert in goud: jenevermerk Floryn ging twee jaar geleden failliet.

4. Heineken en 5. Nando’s

Heinekenaandeelhouder Dik Hoyer boert ook nog steeds goed met €1,6 miljard (+6,7%). De stijgende dividenduitkering bij de bierbrouwer legt het vermogen van Hoyer geen windeieren. Net geen miljardair is Dick Enthoven, eigenaar van de Zuid-Afrikaanse fastfoodketen Nando’s. Hij staat met €950 miljoen (+5,6%) op nummer 32 in de ranking. De ondernemer is ook eigenaar van Spier Wine Farm in Stellenbosch en bezit een strandhuis in het Australische Sydney.

6. Detailresult Group en 7.Nettorama

In 2008 voegden Jan en Siem Kat (ranking 52, €680 miljoen, + 4,6%) hun Dekamarkt samen met de supermarkten van Dirk van de familie Van den Broek tot Detailresult Group. Hoewel de winst afgelopen jaar onder druk stond, groeit de omzet wel. Even verderop op plaats 66 is weer een retailer te vinden: het Nettorama van Jaap Bastmeijer die met €490 miljoen (+6,5%) 66 op de rangschikking inneemt. Dankzij de kleine organisatie, gezamenlijke inkoop via SuperUnie en de sobere bedrijfsvoering kon Bastmeijer rijk worden met zijn supermarktketen, begint Quote. Tot zover het positieve nieuws. Volgens retaildeskundige Paul Moers heeft Nettorama zijn langste tijd gehad: “Het is zo’n piepkleine speler dat is niet vol te houden”, zei hij dit jaar tegen BN De Stem. Quote vraagt zich af of Basmeijers vermogen nog veel zal groeien de komende tijd. “De vraag is of je daar rouwig om moet zijn, is nog maar de vraag, gezien de plofkippen en andere goedkope spullen die bij Nettorama in de schappen liggen”, aldus het blad in zijn commentaar.

8 en 9: Parlevliet en Van der Plas

De visserijondernemers Diek Parlevliet en Jan van der Plas staan op respectievelijk plaats 74 en 75 van de Quote 500 met ieder €490 miljoen (+16,9%). Quote begint gelijk over de €81,78 miljoen winst die “glanst” onder aan de jaarrekening van 2016 van visbedrijf Parlevliet en Van der Plas. De toekomst ziet er met een eigen vermogen van bijna €500 miljoen rooskleurig uit, aldus Quote. Maar wel een toekomst met een zwart rouwrandje: nog steeds zijn de ruzies in de familie van Diek Parlevliet over “gigantische bedragen” niet opgelost. Uit een zitting van de Ondernemerskamer bleek dat de diverse generaties van de familie “elkaar niet kunnen luchten of zien”, merkt het zakenblad op.

10. Vrolijk

Annerieke Vrolijk maakte een reuzensprong van nummer 90 op de Quote 500 naar 77. Ze komt met €450 miljoen (45,2%) aardig in de buurt van het vermogen van Diek Parlevliet en Jan van der Plas die ieder €490 miljoen op de bankrekening hebben staan. Quote spreekt niet voor niets van een “feestje om de jaarrekening van Cornelis Vrolijk-visserij in IJmuiden te mogen aanschouwen.” Het bedrijf dat onder leiding staat van Annerieke vrolijk zag de winst groeien van €26 miljoen in 2015 naar €38 miljoen in 2016. Dat het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, ziet Quote als positief. 

Reageer op dit artikel