nieuws

NBC: ‘Prijs brood gaat omhoog’

Economie & Bedrijven

NBC: ‘Prijs brood gaat omhoog’

Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum gaat de prijs van brood de komende maanden met zeven tot tien procent omhoog. Een hogere btw en de droogte van afgelopen zomer zijn daar mede debet aan.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging is de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019. Daarnaast zullen hogere tarweprijzen en toenemende loon- en transportkosten in de prijs van het eindproduct worden doorberekend.

 

Hogere btw en droge zomer

Consumenten gaan de komende maanden tenminste zeven procent meer betalen voor een brood. Dat heeft verschillende oorzaken. De overheid verhoogt de btw op voedingsmiddelen met drie procent.

Grondstoffen zoals tarwe zijn vanwege de warme en droge zomer met 25 procent gestegen.

Daarnaast zijn de loonkosten toegenomen en stijgen de transportkosten door hogere brandstofprijzen en toegenomen loonkosten.

 

Nog steeds goedkoop

Flip van Straaten, directeur van NBC: ”Door alle ontwikkelingen ontkomt de sector er niet aan om de broodproducten duurder te maken. Dit zal betekenen dat consumenten 10 tot 30 cent meer betalen voor een brood. Toch is het belangrijk om te beseffen dat ondanks deze aankomende prijsstijging brood in Nederland nog steeds erg goedkoop is ten opzichte van andere basisvoedingsmiddelen.”

Reageer op dit artikel