nieuws

Van Drie overweegt vleesvervangers, export China aanstaande

Economie & Bedrijven

Van Drie overweegt vleesvervangers, export China aanstaande

Van Drie Group denkt dit jaar de eerste partij kalfsvlees te leveren aan China. Dit meldt het bedrijf in het Financieele Dagblad (FD). Ook onderzoekt het bedrijf de mogelijke productie van vleesvervangers.

Het bedrijf bereikte dit voorjaar, na vijftien jaar onderhandelen, overeenstemming met de Chinese regering om kalfsvlees toe te laten.

Kalfsvlees China

Eind jaren negentig sloot China de markt voor Europees rundvlees na de uitbraak van de gekke koeienziekte (BSE). Nu opent de economische wereldmacht de deuren voor kalfsvlees. “We wachten op inspectie door de Chinezen van onze bedrijven in Nederland”, vertelt woordvoerder Henny Swinkels van VanDrie tegen het FD. “Daarna kan het snel gaan. We beginnen als VanDrie met kalfsvlees, maar willen later ook organen en pootjes leveren.”

Swinkels verwacht dat VanDrie in 2021 voor €20 miljoen tot €30 miljoen aan vlees zal verkopen in China. “Het wordt onze grootste markt buiten Europa.” Hoewel Chinezen door de stijgende welvaart meer vlees consumeren, eten ze nog nauwelijks kalfsvlees. VanDrie zal daarom met de hele kalfsvleessector investeren in voorlichting en promotie.

Verenigde Staten

De vleesverwerker uit Mijdrecht genereert het grootste deel van zijn omzet door export. Het meeste kalfsvlees gaat naar Italië, Duitsland en Frankrijk. Ook voert VanDrie wekelijks 20 tot 30 ton kalfsvlees uit naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse markt ging in 2016 open voor buitenlands kalfsvlees. Door de strikte importquota die het land hanteert, is een sterke exportgroei uitgesloten, meldt het FD.

Vleesvervangers

Hoewel VanDrie een vleesverwerker is, kijkt ze ook met een schuin oog naar de markt voor vleesvervangers. Het familiebedrijf signaleert dat de vraag naar deze producten toeneemt. Swinkels geeft aan de mogelijkheden te onderzoeken om in de markt van vleesvervangers te stappen.

Hybride producten

Swinkels tegen het FD: “VanDrie studeert op hybride producten die behalve vlees ook plantaardige producten bevatten. Bijvoorbeeld een vleesvervanger op basis van groente. We willen er alleen niet te snel op inspringen. Een dergelijk combiproduct moet wel 100% veilig zijn en ook nog geschikt voor grootschalige productie. Maar de familie durft zeker te investeren in vernieuwende projecten.”

Reageer op dit artikel