nieuws

ABN Amro: Nederlandse voedingsindustrie scoort hoog op arbeidsproductiviteit

Economie & Bedrijven

ABN Amro: Nederlandse voedingsindustrie scoort hoog op arbeidsproductiviteit

De Nederlandse voedingsindustrie biedt een hoge toegevoegde waarde en ook de arbeidsproductiviteit is hoger dan die in omringende landen.

Dit blijkt uit een rapport van ABN Amro over de arbeidsproductiviteit in verschillende Europese sectoren.

Arbeidsproductiviteit voedingsindustrie

De arbeidsproductiviteit van de Nederlandse voedingsindustrie dan in veel andere Nederlandse sectoren. Ook scoort Nederland beter op dit gebied dan de voedingsmiddelenindustrie in de omringende landen zoals België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, aldus ABN Amro.

Dat de Nederlandse voedingsindustrie competitief is, is belangrijk. Immers, een groot deel van de afzet verdwijnt over de grens. Ook dient Nederland te concurreren met landen waar de lonen lager liggen, zo meldt het rapport.

Waarom is de arbeidsproductiviteit in Nederland zo hoog? Dat is deels te danken aan robotisering. Nederlandse voedingsbedrijven investeerden veel geld in machines en installaties in de afgelopen jaren.

Robotisering

Verder blijkt uit een rapport van de International Federation of Robotics dat het aantal robots dat de voedingsindustrie in gebruik nam flink steeg in 2016 ten opzichte van het voorgaande jaar, stelt ABN Amro. De branche loopt voorop als het gaat om robotisering. Een hele prestatie want de strenge voedselveiligheid en hygiëneregels stellen extra eisen aan robots.

Voedingsbedrijven zetten robots voor steeds meer taken in. Zo verpakken ze allang niet meer alleen levensmiddelen, maar zetten ze ook orders klaar. Snijden en schillen, logistiek en kwaliteitsinspectie behoren in toenemende mate tot het takenpakket van robots.

R&D en samenwerking

Waar Nederlandse voedingsbedrijven goed in zijn, is het samenwerken met kennisinstellingen. Dit verhoogt de innovatiekracht. Verder werken bedrijven steeds innovatiever en investeren in onderzoek en ontwikkeling, geeft ABN Amro aan. Nieuwe ontwikkelingen als big data, internet of things en nanotechnologie zetten ondernemingen steeds meer in om hun arbeidsproductiviteit op te schroeven.

Reageer op dit artikel