nieuws

ABN Amro: meer eenmanszaken failliet in de voedingsindustrie

Economie & Bedrijven

ABN Amro: meer eenmanszaken failliet in de voedingsindustrie

De gunstige economische vooruitzichten mogen dan een positief effecten hebben op het aantal faillissementen in Nederland, dat geldt niet voor de voedingsmiddelenindustrie. Waar in andere sectoren het aantal bedrijven dat over de kop gaat daalt, stijgt die hoeveelheid juist in food, blijkt uit een rapport van ABN Amro.

In hele bedrijfsleven nam het aantal faillissementen in 2017 vergeleken met het voortgaande jaar. Het verschil tussen vorig jaar en 2013 is nog groter: 61% minder ondernemingen gingen bankroet, zo blijkt uit het document van de bank.

Voor food (groothandels en voedingsindustrie) nam het aantal faillissementen met 14% toe vergeleken met 2016. Dit wijt ABN Amro aan het feit dat meer eenmanszaken omvielen. Een opvallende ontwikkeling omdat in andere sectoren minder van deze startups ten onder gingen, weet de financiële instelling.

Foodstartups

Forse investeringen die kosten kleine foodondernemers vaak de kop. “Zij moeten initieel een investering doen of ze moeten investeren om op te schalen. De kans op een faillissement is dan ook hoger dan bijvoorbeeld bij kenniswerkers”, meldt ABN Amro.

Het type “type eenmanszaak” in de foodsector mag dan verantwoordelijk zijn voor meer gevallen van bankroet wel ligt het absolute aantal faillissementen onder het lange termijngemiddelde, aldus ABN Amro.

Voedingsindustrie

De bank meldt verder dat bij correctie van de cijfers voor eenmanszaken in food blijkt dat het aantal faillissementen in de voedingsmiddelenindustrie stabiliseert.

ABN Amro verwacht dat 2018 een gunstig jaar wordt voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. De volumes zullen dit jaar weer stijgen. In 2017 daalden deze vanwege een verminderde aanvoer door de fipronilcris en het fosfaatplafond, signaleert de bank.

Brexit

Economische groei zal de vraag naar Nederlandse voedingsmiddelen doen groeien in 2018, verwacht ABN Amro.

Ondanks alle positieve economische berichten, stuurt de bank nog wel een waarschuwing uit. Voor exportgeoriënteerde sectoren waartoe ook de voedingsmiddelenindustrie behoort, blijft de Brexit een risico.

Startups op Food Future Event

Op het Food Future Event is weer volop aandacht voor startups in food. Hoe dragen zij bij aan innovatie in Nederland. Maar ook gaat het over samenwerking tussen startups en gearriveerde voedingsbedrijven. Die laatsten kunnen hun kennis en netwerk delen en helpen met investeringen.

Reageer op dit artikel