nieuws

De 14 van VMT: Van houdbaarheidsdata tot Chinese moeders

Economie & Bedrijven

De 14 van VMT: Van houdbaarheidsdata tot Chinese moeders

Wat zijn de meest gelezen berichten op vmt.nl in 2017? De usual suspects komen voor: recalls en – het nieuws van de zomer – fipronil, maar het overzicht biedt ook verrassende resultaten. De 14 van VMT van 2017:

 

Eerst een disclaimer: de verkiezing van de Kwaliteitsmanager zorgde eind van het jaar voor een piek in de bezoekers van de website. Deze berichten hebben we uit de top 14 gehaald.

 

14: Wetenschappers KU Leuven ontdekken hoe stevia de bloedsuikerspiegel controleert

Ook fundamenteel onderzoek kan rekenen op de belangstelling van de bezoekers van vmt.nl. Belgische wetenschappers onderzoeken hoe de populaire suikervervanger de bloedsuikerspiegel controleert.

 

13: Voedingsindustrie steunt Hertzberger: ‘Natuurlijk zijn E-nummers veilig’

Microbioloog Rosanne Hertzberger zorgde voor flink wat reuring in de industrie en daarbuiten met haar steun voor de verguisde E-nummers. In een interview met VMT legde ze uit dat de voedingsmiddelenindustrie het zichzelf bij productherformulering onnodig moeilijk maakt wanneer er een clean label strategie wordt gekozen.

 

De industrie is het met haar eens, maar ziet dat er behoefte is bij consumenten aan E-nummervrije producten. Dat blijkt ook uit de populariteit van het volgende bericht:

 

12: Honig: ‘Voedingsindustrie kan verhaal achter E-nummers niet goed uitleggen’

Honig haalde de E-nummers uit zijn soepen en maaltijdmixen. Marketing manager Trix van Vleuten tijdens het Food Future Event: “De voedingsindustrie kan de E-nummers niet uitleggen, ik kan het ook niet uitleggen.” Ze legde de zaal ook terug naar het publiek: volg je de wet of volg je de consumenten?

 

11 en 10: Recall listeria, Recall vreemde delen

Berichten over recalls worden altijd goed gelezen op vmt.nl. Dit jaar waren er weer een aantal recalls vanwege verschillende redenen: listeria kwam een aantal keer voor, de metaaldeeltjes in de speculoospasta viel op en ook de recalls vanwege een verkeerde allergenendeclaratie waren er genoeg.

 

9: Vogelgriep houdt gemoederen ook bezig in 2017

Begin januari kwam de pluimvee-industrie nog bij van de vogelgriep van eind 2016. Eind 2017 werd de industrie weer opgeschrikt door een geval van vogelgriep bij een vleeseendenbedrijf. Dit bleef echter beperkt tot 1 locatie.

 

8: Consumentenbond: ‘Heineken 0.0 het lekkerste alcoholvrije biertje’

De Nederlandse Brouwers merkten dit jaar al dat speciaalbieren met minder alcohol populair waren. De consumententest over de lekkerste alcoholvrije bieren bleek populair op vmt.nl.

 

7: Bob Hutten van Verspillingsfabriek: ‘Ook wij hebben fouten gemaakt’

De ups-and-downs van de Verspillingsfabriek, het initiatief van Bob Hutten, was voor velen interessant om te lezen. Het bleek lastig inzicht te krijgen in de hoeveelheden reststromen en wanneer ze beschikbaar zijn.

 

6: Scheidend FNLI-preses Van den Berg: ‘Chinese moeders vertrouwen ons voedsel meer dan Nederlandse moeders’

Iedereen praat over voedsel én iedereen geniet er van, maar toch is het voedselvertrouwen wankel, signaleerde de vertrekkend FNLI-voorzitter Bas van den Berg in oktober van dit jaar. Dat komt niet alleen door voedselschandalen, maar ook door de onbetrouwbare informatie over voedsel op het internet. Van den Berg verbaast zich over het soms gebrekkige vertrouwen: “Hoe dubbel is het dat Chinese moeders ons voedsel meer vertrouwen dan moeders in Lelystad?”

 

5: Vion gaat ver in transparantie: vleesverwerker toont slachtproces in Duitsland (video’s)

Niet alleen verbeterde Vion afgelopen jaren zijn traceerbaarheid en integriteit, ook zette het bedrijf de nodige stappen qua transparantie. Zo staat sinds dit jaar een filmpje online op de Duitse website van het concern waarin het hele slachtproces is te zien. Het bedrijf liet het filmpje ook zien tijdens het Food Future Event. Dat maakte indruk. Kwaliteitsdirecteur Bert Urlings ziet ook de haken en ogen die transparantie met zich meebrengt. Want er is natuurlijk altijd een klein deel van de mensen dat “pertinent tegen vleesconsumptie is.” Urlings: “Maar als je niet transparant ben dan vertellen anderen het verhaal wel. Dat moet je voor zijn.”

 

4: CEO Go-Tan doet boekje open over glutenrecall kroepoek  

Voedingsmiddelenbedrijven worstelen met allergenenbeheer. Fabrikanten laken het woud aan regelgeving hierover en de uiteenlopende aanpak per land. Illustrerend is de case van Go-Tan, dat in 2015 een recall moest doen van kroepoek vanwege een glutencontaminatie. De CEO schetst in het verhaal de dilemma’s van veel producenten; de reden voor de populariteit van dit artikel.

 

3: NVWA roept eieren terug om aanwezigheid verboden middel

Het eerste van de bijna 50 artikelen over fipronil op vmt.nl. De zomer van 2017 werd gedomineerd door de recall van eieren die besmet waren met de contaminant fipronil.

VMT organiseerde een bijeenkomst over het onderwerp waar lessen uit de fipronilaffaire werden getrokken.

De overheid voert een onderzoek uit naar de gang van zaken waarvan de resultaten volgend jaar bekend worden gemaakt.

 

2: Barry Callebaut introduceert roze chocolade

Een verrassend resultaat op plek 2: naast puur, wit en melk is er nu ook roze chocolade van Barry Callebaut. Ruby chocolade is roze van kleur en heeft een lichte bessensmaak.

 

1: Consumentenbond: ‘houdbaarheidsdatum voedsel is niet altijd heilig’

En met stip op plek 1: het onderzoek van de Consumentenbond naar de houdbaarheid van producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Volgens de Consumentenbond is het onnodig dat consumenten voedsel met een verstreken houdbaarheidsdatum weggooien, want met uitzondering van vleeswaren, is het vaak nog prima te eten.

 

Speciale vermeldingen uit top 25

Brexit groot risico voor Aviko en Suiker Unie

Ook de Brexit hield de gemoederen het afgelopen jaar bezig. De invloed op de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is onderzocht en er zal zeker een effect zijn. Het komend jaar zal meer duidelijk worden als de gesprekken vorderen.

 

Slagersbedrijf Bolscher introduceert hybride burger: helft vlees en helft groente

De aandacht voor een plantaardig eetpatroon was dit jaar groot. Het bericht van Slagersbedrijf Bolscher dat een hybride burger introduceerde die voor de helft uit groente bestaat, kon daarom op veel aandacht rekenen op vmt.nl.

 

Reageer op dit artikel