nieuws

ABN AMRO: Pas in 2018 mogelijk effect Brexit op foodindustrie

Economie & Bedrijven

ABN AMRO: Pas in 2018 mogelijk effect Brexit op foodindustrie

De productie van de foodindustrie steeg met 4% in 2016, zo meldt de ABN AMRO. De bank verwacht dit jaar een beperkte invloed van de Brexit op de export van voedingsmiddelen naar het Verenigd Koninkrijk. Pas volgend jaar zullen mogelijke gevolgen zichtbaar worden.

Binnen Europa zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afzetmarkten voor de sector Food. Duitsland is verreweg de belangrijkste afzetmarkt. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de derde plek en is goed voor 10% van de totale exportwaarde van voedingsmiddelen.

 

Voor 2017 geldt dat ABN AMRO geen daling verwacht voor de economie van het Verenigd Koninkrijk. De groei ligt in 2017 en 2018 lager dan in 2016, maar van een recessie zal geen sprake zijn. Voor het pond verwacht ABN AMRO in 2017 een stabilisering, maar als in 2018 de gevolgen van een Brexit duidelijker worden, zal het pond naar verwachting weer dalen.

 

Softe Brexit

De invloed van de Brexit op de export is afhankelijk van het pond, de consumentenbestedingen in Groot-Brittannië en het verloop van de onderhandelingen.

De bank gaat uit van een softe Brexit, waarbij de onderhandelingen relatief soepel verlopen en de verhoudingen tussen de EU en het VK positief blijven. Dit betekent dat de invloed van een Brexit voor 2017 beperkt zal zijn, maar in 2018 zullen de mogelijke gevolgen duidelijker zichtbaar worden.

 

Groei in Duitsland

De verkiezingen in Duitsland en Frankrijk zijn minstens zo belangrijk als de Brexit. De Duitse economie staat er goed voor: de werkloosheid is gedaald en de consumentenbestedingen nemen toe. ABN AMRO verwacht voor 2017 en 2018 verdere groei voor Duitsland. De werkloosheid daalt naar verwachting verder en de consumentenbestedingen nemen toe. Wel zijn grote hervormingen aan de Duitse economie uitgebleven, waardoor de vraag ontstaat wat er gaat gebeuren na de Duitse federale verkiezingen in september dit jaar.

 

Spannend in Frankrijk

De Franse economie groeide in 2016 met 1,1%. De relatief hoge werkloosheid in Frankrijk zorgt ervoor dat er nauwelijks sprake was van stijgende lonen. Hierdoor blijft de Franse economie wat achter ten opzichte van een aantal andere landen in Europa.

 

De Franse verkiezingen zullen spannend worden: de rechts-populistische Front National is populair in de peilingen. Zij pleiten voor het uittreden uit de EU. Indien zij de grootste partij worden, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de Franse en Europese economie en natuurlijk ook voor de export van Nederland. De kans dat dit gaat gebeuren is vooralsnog klein, denkt ABN AMRO.

Reageer op dit artikel