artikel

Genomineerden Food Valley 2016

Economie & Bedrijven

Genomineerden Food Valley 2016

De Scelta Taste Accelerator van Scelta Mushrooms, de aanpak van Q-Point tegen voedselverspilling in de horeca en SensorSpots non-invasieve zuurstofmeting voor verpakkingen zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2016.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 13 oktober tijdens de Food Valley Expo.

De jaarlijkse Food Valley Award is een prijs voor de beste innovatie in de agrifoodsector. Inzendingen worden beoordeeld op mate van innovatie, economische haalbaarheid en samenwerking. Innovaties moeten bovendien een duurzaam karakter hebben. De prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer achtereen uitgereikt en staat bekend als een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandse agrifoodsector. Er was dit jaar opvallend veel variatie in deelnemers en vernieuwende concepten. “We kregen inzendingen van zowel multinationals als mkb en startende ondernemingen”, zegt juryvoorzitter Leo den Hartog, directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan Wageningen UR. “Bij sommige inzendingen stond een technologie centraal; bij andere draaide het om een consumenten- of business-to-businessproduct.”

Zoutverlaging

Scelta Mushrooms uit Venlo dingt mee naar de prijs met de Scelta Taste Accelerator: een reeks natuurlijke smaakversterkers die de perceptie van een zoute smaak in voedingsmiddelen verhoogt zonder zout toe te voegen. De reeks biedt een cleanlabel-alternatief voor monosodiumglutamaat (MSG of E621) en gistextract en maakt tot 50 procent zoutreductie mogelijk met behoud van de smaak en functionaliteit van zout.

Het Limburgse bedrijf speelt met de Scelta Taste Accelerator in op het wereldwijde probleem van overmatige zoutconsumptie en de risico’s op hart- en vaatziekten die dit met zich meebrengt. De ingrediënten worden gemaakt uit reststromen van champignons. Die bevatten glutamaat en guanylaat, stoffen verantwoordelijk voor de umami-smaak. Ze zijn toepasbaar voor uiteen- lopende producten: van brood, sauzen en vleeswaren tot kant-en-klaarmaaltijden en chips. “Het zoutgehalte verlagen zonder concessies te doen aan productkwaliteit is in de praktijk lastig voor fabrikanten, maar Scelta lijkt een effectieve oplossing in handen te hebben”, aldus de jury.

Minder voedselverspilling

Het Wageningse adviesbureau Q-Point stuurde een vernieuwende aanpak in om voedselverspilling in de horeca en gastvrijheidsbranche te verlagen. Eén restaurant bleek hiermee 75 procent minder te verspillen en dezelfde omzet te realiseren met bijna 30 procent minder inkopen. Het idee werd in eerste instantie ontwikkeld voor Burgers’ Zoo; later sloten ook Dierenpark Emmen en de Apenheul zich bij het initiatief aan. Andere partners in het project waren Wageningen UR en softwarespecialist Nostradamus.

Het project bracht een denkomslag teweeg bij de deelnemende horeca en zijn personeel: je hoe geen grote voorraden eten en drinken in huis te hebben om gasten goed te kunnen bedienen. Alleen al in Nederland wordt in de horeca naar schatting 51.000 ton – 0,4 miljard euro – per jaar aan voedsel verspild.

De jury spreekt van een ‘uniek initiatief met een groot potentieel’: “De aanpak van Q-Point werkt. Die is breed toepasbaar en wordt, getuige de organisaties die zich al tijdens het innovatietraject bij het initiatief hebben aangesloten, positief ontvangen in de sector.”

Non-invasieve zuurstofmeting

SensorSpot uit Wijchen heeft een kostenefficiënt en flexibel systeem ontwikkeld voor non-invasieve zuurstofmeting bij individuele verpakkingen voor voedingsmiddelen: een sensor die op de verpakking wordt gedrukt met een speciaal pigment en bijbehorende uitleesapparatuur. Zonder de verpakking te doorboren, is hiermee snel vast te stellen of de inhoud de juiste gassamenstelling heeft. De sensorspot, geprint op de binnenkant van de verpakking, is slechts 5 tot 10 micrometer dik. De fluorescerende en zuurstofgevoelige kleurstoffen die erin zitten, zijn voorzien van een dun laagje zuurstofdoorlatend laminaat. Zo komen ze niet in aanraking met het product.

Wereldwijd worden met het oog op houdbaarheid jaarlijks zo’n 400 miljard voedingsmiddelen verpakt onder artificiële atmosfeer oftewel MAP. Bij naar schatting 15 procent is er iets mis met de sealing of gassamenstelling, bijvoorbeeld door beschadiging tijdens transport of opslag of doordat het verpakkingsproces niet goed is ingeregeld. Bij gangbare controles van de gassamenstelling moet de verpakking doorboord worden – invasieve meting – en leidt misverpakking er vaak toe dat hele batches de afvalcontainer in gaan; dit doordat er zuurstof in de verpakking is gekomen.

Het systeem van SensorSpot, ontwikkeld samen met folieleverancier AFP Holland en softwarebedrijf Intemo, kan er volgens de jury voor zorgen dat aanzienlijk minder producten afgekeurd worden. “Het is een eenvoudige maar doeltreffende methode voor een lage prijs.”

Food Valley Expo 2016

De Food Valley Expo brengt food professionals uit de hele wereld bijeen in hun ambi- tie om te innoveren. Het evenement vindt dit jaar plaats op 13 oktober in congrescentrum Papendal in Arnhem. Het programma in vogelvlucht:

13 oktober

 • Officiële opening Food Valley Expo, met Maurits Hendriks, chef de mission Olympic committee bij NOC*NSF;
 • Aankondiging winnaar Food Valley Award;
 • Science to Business met als onderwerpen:
  • Green Proteins,
  • Blockchains in Agfood,
  • Personalized Nutrition,
  • Food Safety
 • Kick-off Dutch Agri Food Week door Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken;
 • Pitches: start-ups & klanten;
 • Hapjes, drankjes en netwerken.

Deelnemen als bezoeker of exposant of meer weten over het programma? Kijk op www.foodvalleyexpo.com en meld je aan. Het laatste nieuws is te volgen via twitter: @FoodValleyExpo.

Op 12 oktober, een dag voor Food Valley Expo, zijn de Holland Innovation Tours. Thema-excursies voor buitenlandse bedrijven langs organisaties door heel Nederland.

Deelnemers kunnen kiezen uit zeven verschillende tours: Agtech, Biobased Economy, Personalized Nutrition, Smart Fresh Food, Food Safety and Health, Reformulation, Technology & Processing, en Dairy & Water Technology Tour.

Reageer op dit artikel