artikel

Ovensnack als maaltijdonderdeel (video)

Economie & Bedrijven

Ovensnack als maaltijdonderdeel (video)

Ovensnacks raken steeds meer ingeburgerd in de Nederlandse huishoudens. Daarom wil pionier Royaan overgaan naar de volgende stap: de producten van Kwekkeboom Oven moeten een volwaardig onderdeel worden van de maaltijd. Het snackconcern gaat hier de komende tijd zijn innovaties op afstemmen. Er kunnen meer vis-, groente- en kipsnacks uit de R&D-koker rollen.

De producten onder de naam Kwekkeboom Oven vallen in de smaakt bij supermarktklanten. Dat wijzen de cijfers uit. De bruto-omzet van Royaan in de retail steeg van 16,3 miljoen euro in 2014 naar 25,4 miljoen euro een jaar later. Een stijging van 56 procent, die geheel is toe te schrijven aan de ovensnacks die pas in november 2014 voor het eerst in de supermarkt lagen. Ook het overall marktaandeel in de retail nam toe, van 5,6 (2014) naar 11,8 procent (2015). Een groei van 287 procent, die grotendeels is te danken aan de introductie van Kwekkeboom Oven.

Extra productielijn

Volgens topman Bart Bakker van Royaan heeft Kwekkeboom Oven het speelveld in de diepvriessnacks definitief veranderd. Zijn bedrijf vaart er wel bij. De productie draait op volle toeren en kon de vraag het eerste half jaar nauwelijks aan. Bakker: “We hebben veel moeten aanpassen in de fabriek in Wijk bij Duurstede. Dat was al snel na de introductie van Kwekkeboom Oven duidelijk. We moesten de ploegendiensten aanpassen en een extra productielijn aanschaffen, waardoor het totaal aantal nu op twee uitkomt.”

Uitbreiding personeel

Aanvankelijk draaide de fabriek vijf dagen per week en waren er twee shifts per dag. Nu is de productielocatie geregeld zeven dagen per week in bedrijf en wordt er gewerkt in drie ploegen. Het personeelsbestand breidde hierdoor uit van 50 naar 100 uitzendkrachten. Die komen bovenop de 215 vaste medewerkers. “We waken er continu voor dat de verhouding tussen vaste medewerkers en flexwerkers niet te veel scheef loopt en er zo te weinig kennis op de vloer aanwezig is. We hebben daarom veel geïnvesteerd in opleidingen”, zegt Bakker. In vergelijking met vorig jaar is de output in de fabriek met 30 tot 50 procent verbeterd, weet Bakker. Die draait nu stabiel en efficiënt. Alle vernieuwingen die kwamen kijken bij de productie van de ovensnacks, hebben de medewerkers goed in de vingers. Nu het productieproces soepel loopt, wil Royaan vervolgstappen gaan zetten.

Onderdeel maaltijd

Bakker: “We hebben eerst ingezet op bestaande snackproducten. We willen nu stappen gaan zetten buiten vlees en ragout.” Zette de Royaan-baas zijn bezoek in de zomer van 2014 nog bitterballen en kroketten voor, nu zijn dat kipproducten volgens het Kentucky Fried Chicken (KFC)-principe: vleugeltjes, boutjes en borstfilet. Niet overal in Nederland zit immers een KFC, zegt Bakker. “Het lukt hier de inhoud smeuïg te houden en de korst gesloten. Vaak is de korst slap of breekt hij. Het was technisch best lastig om de korst niet te laten breken. Ook hadden we te maken met ongelijke stukken kip in het productieproces”, legt Bakker uit, van huis uit levensmiddelentechnoloog. Met deze kipproducten, die ten tijde van dit interview (medio april) nog niet op de markt waren, verlaat Royaan het traditionele snacken. Het bedrijf wil dat zijn ovenproducten steeds meer deel gaan uitmaken van de warme maaltijd.

Innovaties

In de nabije toekomst komen er optioneel meer groente-, kaas, – vis en kipproducten op de markt. Die bieden ook internationaal mogelijkheden. “Ragoutproducten zijn typisch Nederlands. We zijn ervan overtuigd dat we verder kunnen groeien met andere producttypen met korst. Onze producten zullen steeds meer gezien worden als onderdeel van de maaltijd in plaats van een snack.” Waarom Bakker dat denkt? “Omdat de oven een vast onderdeel is van de maaltijdbereiding”, is zijn reactie.

Eind van dit jaar, begin volgend jaar kunnen consumenten de eerste alternatieve producten met korst verwelkomen. Op dit moment is Royaan nog bezig de witte vlekken in de traditionele snacks op te vullen. Zo voegde het bedrijf onlangs nog een nasischijf en een goulashkroket aan het assortiment toe.

De snackfabrikant introduceerde in een jaar tijd zeventien nieuwe ovenproducten. De komende maanden zullen er geen nieuwe ovenproducten instromen. “Je moet niet te snel gaan, want dan verlies je de consument”, waarschuwt Bakker. “Onze plank ligt vol met concepten. Technisch zijn er geen beperkingen meer. Maar de marktontwikkelingen bepalen het tempo: hoe snel koopt en accepteert de consument nieuwe producten.”

Bestaande assortiment

Naast nieuwe introducties, wil Royaan zijn bestaande assortiment verbeteren. Alle recente inzichten op het gebied van zout- en vetverlaging en natuurlijke ingrediënten past de onderneming toe in zowel bestaande als nieuwe producten. Zo waren er onlangs na opmerkingen van consumenten aanpassingen nodig in ragoutproducten. “Ze vonden ze te flauw, dus is de smaak geoptimaliseerd. Een andere klacht was dat de ragout te vast was. Hij moest smeuïger.” Dat smaak en consistentie niet optimaal waren, kwam omdat medewerkers de relatief nieuwe productietechnologie destijds nog niet helemaal onder de knie hadden, geeft Bakker eerlijk toe.

Onderscheidend

Bakker heeft er vertrouwen in dat Nederlanders op den duur de ovensnacks onderdeel van hun maaltijd gaan maken. Van de kopers kocht 44 procent eerder nooit snacks. Zij zitten wel degelijk te wachten op gevarieerde en gezondere snacks voor bij de maaltijd, verwacht Bakker. Deze groep betaalt hier ook graag wat meer voor. Het prijsniveau van ovensnacks ligt hoger ligt dan die uit de frituur. Export naar Europese markten en de snack als maaltijdcomponent, daar ligt voor Royaan de komende tijd de groei. De onderscheidende verpakking zal daar zeker bij helpen. “De verpakking zet het merk goed zichtbaar in het schap. Met paars hebben we een onderscheidende kleur voor Kwekkeboom Oven. De folie en de vorm (een stazak, red.) geeft het geheel een premium look”, aldus Bakker.

Reageer op dit artikel