artikel

VMT Jaaroverzicht 2012 – November

Economie & Bedrijven

VMT Jaaroverzicht 2012 – November

De voedingsmiddelenindustrie heeft ook in 2012 niet stil gestaan. Van ontslagen en promoties tot ernstige kwesties en leuke nieuwtjes. Wat waren al die nieuwswaardigheden ook alweer? VMT maakte voor u een selectie en vatte deze samen in het Jaaroverzicht van 2012. Vandaag: november.

Keep Walking Project

Johnnie Walker lanceert in november het Keep Walking Project in Nederland. Dit project moet Nederlanders gaan stimuleren om innovatieve ideeën te bedenken. Het Keep Walking Project zal volgens Johnnie Walker de Nederlanders stimuleren om gezamenlijk een stap te maken, ‘Keep Walking’. Het project biedt een platform voor innovatie en ondernemerschap, om mensen te inspireren en zo aan te moedigen om samen te werken aan een betere toekomst. Ook geeft Johnnie Walker steun aan “de pioniers van de toekomst”. De Schotse whisky producent stelt een beurs beschikbaar voor iedereen met “een vernieuwend idee.”

NVWA: ‘Onbetrouwbare certificatie’

De NVWA concludeerde vorig jaar dat te veel gecertificeerde bedrijven niet aan de wet voldeden, waardoor certificatie nog te onbetrouwbaar is. Er zijn drie hoofdoorzaken voor het achterblijven van de kwaliteit. Certificatieschema’s zijn onder de maat, er wordt te gemakkelijk tot certificatie overgegaan, het is te gemakkelijk om een certificaat te behouden en de motivatie van bedrijven om zicht te laten certificeren is verkeerd. Volgens Hans Beuger van de NVWA is vooral de motivatie doorslaggevend. Bedrijven die zich onder druk van afnemers laten certificeren, zetten eenmaal per jaar alles op scherp om door de audit te komen. Daarna verslapt de aandacht weer. Beuger pleit voor openheid en het delen van informatie. De NVWA heeft echter geheimhoudingsplicht en mag geen gevoelige informatie over bedrijven aan derden verstrekken.

Overheid en Foppen zalm

Door een trage reactie van de overheid heeft de onrust rond de met salmonella besmette zalm van Foppen veel langer geduurd dan nodig is. Dat zegt Jan Foppen, directeur van zalm- en palingbedrijf Foppen in deze maand tijdens een interview met NRC Handelsblad. Directeur Foppen zegt dat zijn telefoontjes naar het onderzoeksinstituut RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onbeantwoord bleven. Hij had de indruk dat hij op afstand werd gehouden. Foppen had tijdens die eerste telefoontjes al in de gaten dat de besmetting afkomstig was van een productielijn in Griekenland. “Maar het RIVM en de NVWA hielden dat lange tijd buiten hun officiële onderzoek”, aldus Foppen.

En verder deze maand:

  • Tientallen ontslagen bij algemene staf Vion.
  • Twaalf grote producenten van voedingsmiddelen en retailers hebben hun steun uitgesproken voor de etiketteringsvoorstellen van Food Drink Europe (FDE).
  • De zeeman verdwijnt uit marketingstrategie Fisherman’s Friend.
    Zoetwarenproducent Perfetti Van Melle tekent 21 november als derde fabrikant een convenant Horizontaal Toezicht met de NVWA.

Lees ook op VMT online:

VMT Jaaroverzicht 2012 – Oktober

Reageer op dit artikel