artikel

VMT Jaaroverzicht 2012 – September

Economie & Bedrijven

VMT Jaaroverzicht 2012 – September

De voedingsmiddelenindustrie heeft ook in 2012 niet stil gestaan. Van ontslagen en promoties tot ernstige kwesties en leuke nieuwtjes. Wat waren al die nieuwswaardigheden ook alweer? VMT maakte voor u een selectie en vatte deze samen in het Jaaroverzicht van 2012. Vandaag: september.

Convenant horizontaal toezicht

Fabrikanten tekenen in september een convenant horizontaal toezicht met NVWA. Cargill en Lamb Weston / Meijer tekenden als eerste twee levensmiddelenfabrikanten het convenant Horizontaal Toezicht met de NVWA. Daarmee verplichten deze bedrijven zich om informatie uit hun HACCP-systeem te delen met de NVWA, zoals incidenten en de afhandeling daarvan.

Leverancierskorting Albert Heijn

Albert Heijn besloot in deze maand de korting die zij krijgt van levensmiddelenfabrikanten eenzijdig te verhogen. Volgens de FNLI druist deze actie in tegen de wet. De beslissing maakt veel los bij boeren in Nederland. De kortingen lijken vervolgens even van de baan, maar uiteindelijk weet Albert Heijn alsnog de kortingen door te voeren.

E.coli slaat wereldwijd toe

In augustus trof een ernstige voedselinfectie Japan. De veroorzaker was een E. coli O157 besmette, met zout geconserveerde kool. 110 mensen werden ziek, waarvan er zeven overleden. Als mogelijke oorzaak van de voedselinfectie wordt genoemd dat de fabrikant te weinig zout heeft gebruikt om de kool te conserveren. Ook in Japan streven fabrikanten inmiddels naar minder zout in hun voedingsmiddelen

En verder deze maand:

  • Douwe Egberts introduceert in september de Senseo Sarista.
  • De nieuwbouw van het R&D-centrum Danone loopt vertraging op.
  • De Consumentenbond start een campagne ‘Kletsplaatjes’ om voedselfabrikanten te dwingen eerlijk te zijn over hun producten.

Lees ook op VMT online:

VMT Jaaroverzicht 2012 – Augustus

Reageer op dit artikel