artikel

VMT Jaaroverzicht 2012 – Januari

Economie & Bedrijven

VMT Jaaroverzicht 2012 – Januari

De voedingsmiddelenindustrie heeft ook in 2012 niet stil gestaan. Van ontslagen en promoties tot ernstige kwesties en leuke nieuwtjes. Wat waren al die nieuwswaardigheden ook alweer? VMT maakte voor u een selectie en vatte deze samen in het Jaaroverzicht van 2012. Vandaag: januari.

Etikettering

Het Europees Parlement (EP) stelde in januari voor om etiketten met twee houdbaarheidsdata te gebruiken. Op het ene etiket staat de uiterste verkoopdatum en op het andere tot wanneer het voedsel te gebruiken is. Dit stelde het EP voor om te voorkomen dat supermarkten producten gaan aanbieden die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Dit is één van de maatregelen van een niet-wetgevende resolutie om actie te ondernemen tegen voedselverspilling in de Europese Unie.

ESBL-bacterie

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna alle kip in de supermarkten besmet is met de antibioticaresistente ESBL-bacterie. De bacterie zit op 99 procent van het kippenvlees afkomstig uit de intensieve pluimveeteelt. Deze bacteriën zijn volgens de Consumentenbond echter niet altijd ziekmakend. Ook kunnen de bacteriën door goede verhitting onschadelijk worden gemaakt. Uit het onderzoek blijkt ook naar dat biologische kippen veel minder vaak besmet zijn met bacteriën dan reguliere kip.

MS Iceland Dairies

De grootste zuivelproducent van IJsland, MS Iceland Dairies roept in januari vijf producten waarin zout verwerkt is, terug uit de winkels. De IJslanders zijn er achter gekomen dat IJsland dertien jaar lang industrieel zout gebruikte bij het produceren van deze voedingsmiddelen. Industrieel zout, normaal gesproken bedoeld om wegen sneeuwvrij te houden of te gebruiken in de chemische industrie, is niet veilig voor consumptie. Het bevat onder andere stukjes steen, metaal of andere dingen die er bij het filteren voor tafelzout uitgehaald worden. Het zout is onder meer gebruikt in bakkerijen en bij de productie van vlees en vis.

En verder deze maand:

  • Een consortium bestaande uit onder andere DLV Plant en Kenniscentrum Rusthoeve start een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden om stevia in Zeeland en het westen van Noord-Brabant te telen.
  • Unilever gaat een langdurige strategische samenwerking aan met Barry Callebaut.
  • Het Voedingscentrum stopt helemaal met zijn telefonische informatiedienst voor consumenten per 1 januari van dit jaar. Het instituut zal bellers nu zoveel mogelijk door verwijzen naar diëtisten en gewichtsconsulenten.
Reageer op dit artikel